• Vesmír očami detí

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vesmír očami detí.

            Veľká gratulácia nášmu šikovnému žiakovi z 8.B Adamovi Medveckému, za úspešnú účasť v okresnom kole výtvarnej súťaže "Vesmír očami detí". Adam so svojou prácou postúpil do celoslovenského kola. Gratulujeme a držíme palce aj naďalej!

          • Exkurzia - Paríž

          • Konečne prišiel ten deň a my sme vycestovali smer Paríž. Na začiatku boli trošku obavy ako zvládnuť dlhú cestu autobusom, ale nakoniec to všetko prebehlo veľmi rýchlo.

            V piatok 5. apríla sa začala naša cesta vstupom do autobusu. Po neuveriteľných 20- tich hodinách sme konečne mohli zahájiť obhliadku mestom. Dorazili sme v sobotu v ranných hodinách a vydali sme sa na celodennú pešiu prehliadku mesta - Panteón,Sorbona, Luxemburský palác s nádhernými záhradami, Latinská štvrť, bulvár St. Michel, Justičný palác a Sainte Chapelle

            Presunuli sme sa cez Pont Neuf na Ile de la Cité ku gotickému chrámu Notre Dame. Prešli sme okolo stánkov bouquinistov a novej radnice – Hotel de Ville a dostali sme sa k modernému kultúrnemu centru G. Pompidua, kde sme si mohli užiť nákupy v obrovskom nákupnom centre. 

            Z tzv. ucha a brucha Paríža Les Halles sme sa presunuli  k palácu prehliadkou pompézneho kráľovského zámku a múzea Louvre alebo múzea d´Orsay. Poprechádzali sme sa po záhradách Tuileries k Place de la Condorde s Luxorským obeliskom, odkiaľ sa začína slávna Champs Élysées. Prechádzali sme týmto známym bulvárom s mnohými luxusnými butikmi ako Luis Vuitton, Cartier a pod. Metrom sme sa potom vrátili k hotelu, kde sme sa ubytovali. 

            V nedeľu sme navštívili dominantu Paríža, Eiffelovu vežu - matku miest z vtáčej perspektívy, najvyššieho poschodia Eiffelovej veže, odkiaľ sa nám naskytol pohľad na

            park Champs de Mars s Vojenskou školou. Následne sme sa presunuli k najväčšiemu francúzskemu múzeu Les Invalides, kde sa nachádza kaplnka Sv. Ľudovíta a Dóm s hrobom Napoleona I. a jeho syna Orlíka. Popoludní sme sa vydali do štvrte Pigale s najslávnejším kabaretom Moulin Rouge. Odtiaľ to už bolo len na skok do umeleckej štvrte Montmartre, kde nás čakala prehliadka baziliky Sacre Coeure s dychberúcim výhľadom na Paríž. Na záver dňa sme absolvovali  potulky Námestím umelcov Place du Tertre.

            Najviac sme sa tešili na posledný deň - Disneyland! Obrovský zábavný park o rozlohe 1943 hektárov s mnohými atrakciami ako:

            Ratatouille: The Adventure, Hollywood Tower of Terror, Crush's Coaster alebo Rock'n Roller Coaster – horská dráha, Star wars 3D kino, a mnoho mnoho ďalších. Trpezlivo sme počkali do 23.00 aby sme zažili magický ohňostroj, ktorý ukončil nášu exkurziu.

            Veľká vďaka patrí našim žiakom, ktorí boli poslušní, ohľaduplní a možeme byť na nich právom pyšní. Verím, že každý z nás si odniesol mnoho skvelých zážitkov a skúseností. 

             

        • Zelený certifikát
          • Zelený certifikát

          • Získali sme ZELENÝ CERTIFIKÁT za odovzdaný elektroodpad a použité batérie v roku 2023.

            Certifikát vyjadruje, že pristupujeme zodpovedne k ochrane životného prostredia aj správnym triedením odpadov.

            Zapojte sa aj vy do zberu použitých tužkových batérií. Zberná nádoba sa nachádza pri recepcii, vedľa nádob na použité zubné kefky. 

          • Bábkové divadlo 7.A, 7.B, 7.C

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bábkové divadlo 7.A, 7.B, 7.C.

            Rozprávať si o bábkach, scéne a divadle je super..., ale vidieť to na vlastné oči, to je úplné iné učenie. A že, bábkové divadlo nie je len pre malé deti, sme zistili hneď po prvej vete.:)

            Každé mesto má svoje tajomstvá, príbeh a legendy. Hovoria o nich pamätníci, rozprávajú ich rozprávači a mnohé sú zapísané aj v mestských archívoch. Viažu sa k rôznym miestam mesta - k budovám, hradbám, námestiam, katakombám alebo úzkym uličkám. Svoje legendy má aj mesto Žilina. Tie, ktoré hovoria o žilinskom katovi sa stali inšpiráciou pre pouličné divadlo s názvom Kata, dcéra kata. Predstavenie bolo naozaj veselé a veľmi sa nám páčilo.

            A keď sme už zatlieskali a mysleli si, že nás čaká cesta domov, postavili sa na scénu požiarnici a vysvetlili nám, ako sa máme správať a čo máme robiť, keby v divadle začalo horieť. Vyskúšali sme si evakuáciu divadla, aj priamy zásah hasičov. Budova divadla bola zadymená. Divadlo je špecifická budova, ktorá má veľa zákutí a tak si hasiči precvičili evakuáciu zamestnancov divadla, zároveň si personál vyskúšal, čo robiť ak by k požiaru naozaj došlo. Hasiči zachraňovali splodinami "nadýchanú" osobu. Riaditeľ divadla, herci aj personál divadla bol evakuovaný spolu s nami. Bolo to naozajstné zážitkové učenie. Zážitok, ktorý nám v prípade potreby môže zachrániť život!

          • Čo vieš o hviezdach

          • Úspechmi našich žiakov sa môžeme pochváliť vo viacerých smeroch. Vo vedomostnej súťaži "Čo vieš o hviezdach” priniesol žiak Šimon H. z 5. ročníka 1. miesto.

            Ďakujeme za reprezentácu školy a GRATULUJEME k víťazstvu !

          • Okresné kolo Geografickej olympiády

          • 12.3. sa uskutočnilo Okresné kolo Geografickej olympiády kde si naši žiaci zmerali vedomosti a praktické znalosti z geografie so žiakmi iných škôl v Žilinskom okrese. V kategórii E sa výborne umiestnili Ema Pšenicová a Dominika Šandorová, ktoré sa stali obe úspešnými riešiteľkami olympiády. Zo 106 súťažiacich v kategórii F skončila úspešná aj Nina Valentína Bartošová. V kategórii najmladších riešiteľov olympiády, a teda v kategórii G sa stali úspešnými riešiteľmi z našej školy Filip Dikoš a Matúš Backo. Našim žiakom samozrejme gratulujeme a tešíme sa na ich ďalšie úspechy.