• Zákaz športovania na trávniku !!!

          • Vážení návštevníci športového areálu ZŠ Martinská. Prosíme, aby ste nasledujúce 2 týždne (cca do 13.6.2023) NEPOUŽÍVALI trávnaté ihrisko. Celá plocha prešla jarnou údržbou a osevom novej trávy. Všetky popoludňajšie aktivity sa dočasne zakazujú. Rešpektujte to, pretože údržba takej plochy stojí nemalé peniaze.

            ĎAKUJEME ZA POCHOPENIE !

          • "Veľkáči malkáčom"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album "Veľkáči malkáčom".

            "Veľkáči malkáčom" - tak sme nazvali koncert žiakov 2. stupňa pre mladších spolužiakov v ŠKD. Zasadačka bola plná malých poslucháčov, ktorí so záujmom sledovali hru na klavír, gitaru a flautu. Na záver koncertu si všetci spoločne zaspievali.

          • Žilina moje mesto

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Žilina moje mesto.

            Na súťaži ŽILINA MOJE MESTO v sekcii výtvarné spracovanie získala v kategórii 5.-9. ročník 1. miesto Vanessa Hodálová. Srdečne gratulujeme! Chcem pochváliť všetky deti, ktoré pracovali na tejto téme. Našu školu reprezentovali naozaj krásne práce, ktoré si tu môžete pozrieť.

          • Čokoládová tretra - Žiar nad Hronom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čokoládová tretra - Žiar nad Hronom.

            Zúčastnení žiaci: Jakub Š.(1.ročník) - 3.miesto - beh 100m – postúpil na celoslovenské kolo, Alžbeta N.(3.ročník), Dávid S.(3.ročník), Lilien Š. (3.ročník), Kamila S.(3.ročník), Ema Š.(3.ročník), Filip Š.(3.ročník), Boris P.(3.ročník), Eduard B.(4.ročník). Ďakujeme!

          • ŠKD a kreslenie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD a kreslenie.

            Naše deti v ŠKD čítajú rozprávkové knižky, časopisy a zapájajú sa do rôznych výtvarných súťaží. V súťaži nakresli rozprávku H.Ch.Andersena získala 3.miesto Beniačova Zoja a v časopise Vrabček mali skupinové práce deti z ŠKD 1.B a 1.D. Cenu za výtvarnú súťaž v časopise Vrabček získala Miriam Obertová. Gratulujeme!

          • Príbeh hudby

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Príbeh hudby.

            Aj deti našej školy sledovali "PRÍBEH HUDBY - PRIDAJ SA K NÁM" v priamom prenose. Účinkujúci: Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Bratislavský chlapčenský zbor (zbormajsterka Magdaléna Rovňáková), Vojenská hudba Ozbrojených síl SR, Šimon Svitok - barytón, Michal Šoltis - pozauna (12 rokov), Gabriel Rovňák - dirigent a moderátor. Spolu viac ako 100 účinkujúcich na koncerte určenom špeciálne pre deti. Všetci sme mali krásny kultúrny zážitok a tešili sme sa z hudby. Ďakujeme! Určite sa k Vám pridáme aj nabudúce!

          • Deň finančnej gramotnosti v 7. ročníku

          • Dňa dňa 10.5. žiaci 7. ročníka  absolvovali projektový Deň finančnej gramotnosti. Pokračovali vo  Fenoménoch sveta – PENIAZE, kde  sa oboznámili s fungovaním trhu. Žiakov vybrané aktivity zaujali :).

          • Deň finančnej gramotnosti v 5. a 6. ročníku

          • Dňa 4.5. 2023 žiaci 5. ročníka absolvovali projektový Deň finančnej gramotnosti. Pokračovali vo Fenoménoch sveta – PENIAZE, kde sa  oboznámili s finančnými inštitúciami. Žiaci 6. ročníka sa oboznámili s fungovaním trhmu. Vybrané aktivity žiakov zaujali a zabavili :).

          • Jazykový kurz v Oščadnici

          • V piatok 12.5 sme sa šťastne vrátili z týždňového pobytu v Oščadnici, ktorý bol zameraný na vyučovanie v prírode. Prišli sme šťastne unavení, plní dojmov a zážitkov. Ale poďme pekne od začiatku. 

            V pondelok sme opustili brány našej školy a previezli sa autobusom do Oščadnice, na chatu pri hoteli RAMI. Tu sme boli ubytovaní celý týždeň. K dispozícii sme mali nielen trávnaté plochy na športové hry, ale aj terasu, trampolínu, biliardový stôl, stôl na ping pong, stolný futbal a v neposlednom rade vírivku. Hneď v prvý deň sme vytvárali plagáty s názvom našich izieb kvôli bodovaniu. Body sa dávali za všetko - poriadok, poslušnosť, hry, aktivitu a pomoc. Takže sme zametali, vysávali, či pomáhali pani učiteľkám ☺️. 

            Keďže sme boli obklopení prírodou, chodievali sme na prechádzky v okolí. Hneď pri chate sme mali Oščadnickú Kalváriu - kostolík na príjemnom kopci priamo v centre obce. V okolí sme hľadali bylinky, kvietky, ktoré sme lisovali a vytvárali záložky. 

            Počas celého týždňa sme mali čas určený na vyučovanie, ktoré prebehlo aj hravou formou. V anglickom jazyku sme napríklad vytvárali príbehy ku kameňom. Tie sme podľa príbehu potom maľovali farbami. Ďalšou príjemnou aktivitou bola hra Milionár v anglickom jazyku. V skupinách podľa izieb, sme si pripravili otázky z rôznych oblastí, ktoré sme potom navzájom riešili. 

            V popoľudňajších hodinách sme náš čas venovali športu. Súťažili sme v mnohých disciplínach - štafeta, hod loptou, preťahovanie lanom, futbal alebo vybíjaná. Každý večer sme zavŕšili spoločenskou aktivitou. Hrali sme spoločenské hry, mali sme diskotéku, nočnú hru, opekačku a nakoniec celkové vyhodnotenie s ocenením pre všetkých. 

            Celý týždeň bol skvelý najmä v tom, že vďaka kamarátom, pestrému programu a nádhernému prostrediu sme vôbec nepotrebovali mobilné telefóny

            Ďakujeme ešte raz všetkým a veríme, že v nás zostanú pekné spomienky ešte dlhý čas❤️❤️.

             

        • Projekt Elektroodpad-Dopad
          • Projekt Elektroodpad-Dopad

          • Počas školského roka 22/23 sme sa zapojili do 6. ročníka projektu s názvom ElektroodpadDopad.

            Cieľom projektu bolo viesť žiakov ku zodpovednému spotrebiteľskému správaniu sa.

             

            Aktivity realizované počas projektu v spolupráci s CEEV Živica a SEWA, a.s.:

            - Trojdňový vzdelávací kurz akčného tímu (jeden učiteľ a dvaja žiaci), ktorý sme zahájili exkurziou do firmy ZEDKO v Banskej Bystrici. Spoločnosť sa zameriava na spracúvanie elektroodpadu.

            - Vzdelávanie pokračovalo vo Vzdelávacom centre Zaježová, kde sme sa dozvedeli mnoho nových a zaujímavých informácií na tému elektroodpadu. Odniesli sme si mnoho námetov na aktivity, ktoré sme realizovali aj v škole.

            - Po návrate do školy sme odštartovali zber elektroodpadu. Spoločne sa nám podarilo vyzbierať 244 kg. Za vyzbieraný elektroodpad sme od spoločnosti SEWA, a.s. dostali švihadlá, lietajúce taniere pre žiakov a edukačné audio nahrávky na tému triedenie a separovanie odpadu.

            - Niektorí žiaci sa zamerali na meranie funkčnosti vyzbieraných batérií. Zistili, že vo vzorke 100 ks bolo približne 40 % batérií stále funkčných.

            - Starší žiaci videli film Vitajte v Sodome! (https://drive.google.com/file/d/1Xhuv9o24UAHVP3RmL5i9xaCoqie25bi3/view)

            Film zobrazuje situáciu na africkej skládke elektroodpadu v štáte Ghana. Po filme sa žiaci mohli vcítiť do života ľudí z rôznych kútov sveta a prostredia v hre s názvom Chvíľu niekým iným. Nakoniec sme túto aktivitu zakončili zamyslením sa nad spotrebičmi, ktoré sú pre náš život nepotrebné a také, bez ktorých si nevieme predstaviť život. Za najdôležitejší elektrospotrebič si žiaci zvolili chladničku. Za najmenej potrebný spotrebič zvolili tancujúcu hračku.

            - Žiaci 9. ročníka sa výtvarne realizovali a vyrobili rôzne modely šiat z vyzbieraného elektroodpadu, čím aj takouto cestou upozornili na problém, ktorý súvisí s narastaním množstva odpadu vo svete.

            - Počas Dňa Zeme žiaci robili audit elektrospotrebičov v triede a zhodnotili svoj čas strávený so spotrebičmi počas konkrétneho dňa. Žiaci 6. ročníka svoje poznatky z environmentálnej výchovy využili počas rovesníckeho vzdelávania mladších žiakov. Vzdelávali ich na tému ako správne triediť odpad pomocou informačných tabúľ, ktoré si sami vyrobili.

        • Okresné kolo Biologickej olympiády (6.-7. ročník)
          • Okresné kolo Biologickej olympiády (6.-7. ročník)

          • Dňa 20.4.2023 sa konalo Okresné kolo Biologickej olympiády kategórii D (6. a 7. ročník). 

             

            Našu školu úspešne reprezentovali žiaci siedmeho ročníka:

            Matúš Harabín Lea Humenská

             

            Súťažiacim gratulujeme.

          • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svätoplukovo kráľovstvo ožíva.

            Žiaci našej školy sa zapojili do celoslovenskej súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva, kde v celkovom umiestnení získali v literárnej oblasti 1. miesto: Lívia Hanuljaková, 3. miesto: Pavol Soviar, vo výtvarnej časti 1. miesto: Monika Faithová. Dňa 28. apríla si prevzali ocenenia v meste pod Zoborom, v Nitre, z rúk organizátorov tejto celoslovenskej súťaže. Ďakujeme p. učiteľke Gunišovej za literárnu tvorbu s deťmi na hodinách etickej výchovy a pani učiteľkám výtvarnej výchovy za to, že motivujú deti k tvorbe a pomohli im k dosiahnutiu takéhoto pekného umiestnenia. Môžete si pozrieť všetky výtvarné práce, ktoré nás na tejto celoslovenskej súťaži reprezentovali. Deťom ďakujeme za skvelú prácu.