• Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína - 1.stupeň

          • Aj tento rok sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína - najstaršej a najprestížnejšej súťaže umeleckého prednesu slovenskej i svetovej poézie a prózy. Do školského  kola sa tento rok zapojilo vyše 40 žiakov, ktorí súťažili v 1. kategórii 30.1. 2023. Svoje ukážky nám prišli zarecitovať aj naše najmladšie žiačky z 1.C a 1.D.

            Porota zložená z p. učiteliek z 1.stupňa si vypočula veľmi pekné ukážky. Mala ťažkú úlohu rozhodnúť a vybrať tých najlepších. 

            Nakoniec rozhodli nasledovne:

            1.kategória:

            Poézia

            1.miesto - Matej Ristvej

            2. miesto - Jakub Pyšný

            3. miesto - Monika Faithová

            Čestné uznanie - Matúš Horváth

            Próza

            1.miesto - Adam Makuka

            2. miesto - Radovan Závodský

            3. miesto - Simona Jakubská

            Čestné uznanie - Dominik Kováč, Markus Záhradník, Stela Priesolová, Eliška Harabínová, Alžbeta Krajčová

             

            Všetkým recitátorom ďakujeme za ich prednesy, výhercom gratulujeme a prajem veľa šťastia na okresnom kole.

          • Rozprávkové učenie (5-9)

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozprávkové učenie (5-9).

            Objavovali sme krásu filmového kostýmu a kulís na Trenčianskom hrade. Preniesli sme sa do sveta rozprávok. Vyhľadávali sme údaje v texte, fotili, trénovali si komunikáciu, oslovovali neznámych ľudí a spoznali nové mesto na mape Slovenska. Vo vlaku späť do Žiliny, sme všetci zhodnotili, že to bolo pekné a bol to pre nás veľmi prínosný deň. Lebo učenie nemusí byť len v škole, v lavici:)

          • Biologická olympiáda 8.-9. ročník

          • Dňa 12.1.2023 sa uskutočnilo školské kolo Biologickej olympiády v kategórii C. Zúčastnilo sa 24 žiakov z 8. a 9. ročníka.

            Prví dvaja úspešní riešitelia Jakub Skákala (9.B) a Tomáš Matis (9.B) postupujú do okresného kola. 

             

            Prajeme veľa šťastia!

          • Návšteva Žilinskej univerzity

          • S cieľom zoznámiť sa s vysokoškolským prostredím žiaci 7.A a 7.B navštívili dňa 19. 01. 2023 Fakultu prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov ŽU v Žiline. Katedra cestnej a mestskej dopravy má k dispozícií pre potreby výučby a výskumu vlastné laboratória. My sme počas našej prehliadky navštívili dve laboratóriá, kde žiaci v skupinkách absolvovali niekoľko rôznych praktických úloh, ako napr.: údržba a kontrola vozidiel, názorná ukážka funkcie prevodovky, skúšobný stroj určený na deštrukčné skúšky viazacích prostriedkov, kde sme mali možnosť si skúsiť zaviazať uzol a testovať jeho nosnosť....obhliadku nákladného vozidla Man, a v neposlednom rade sme si vypočuli poučnú prednášku o QR kódoch a čiarových kódoch. Exkurzia na pôde Žilinskej univerzity bola veľmi zaujímavá a poučná. Deti odchádzali s novými skúsenosťami a nezabudnuteľnými zážitkami.

            Za poučný a príjemne strávený deň na fakulte organizátorom a všetkým vyučujúcim srdečne ďakujeme.

          • Vianočná besiedka 3.B

          • BDo fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná besiedka 3.B.

            Dňa 19.12.2022 si deti z 3.B s pani učiteľkou Aďkou a pani vychovávateľkou Helenkou pripripravili vianočnú besiedku pre rodičov. Pripravili si krásne divadielko O Červenej čiapočke, Mrázik a Narodenie Ježiška.

          • Vystúpenie v Synnomii

          • Advent je zázračný čas, kedy sú ľudia k sebe milší, pozornejší, láskavejší a ochotní pomáhať, lebo len vtedy budú mať čisté srdce a prežijú krásne Vianoce. Aj naše deti sa usilujú byť poslušné a robiť dobré skutky.  Silný zážitok im prinieslo vystúpenie v CSS Synnomia na Ul.Sv Gorazda-v zariadení pre ľudí s rôznymi postihnutiami . Spievať a hrať pred spolužiakmi, učiteľkami alebo rodičmi je pekný zážitok, ktorý už malí umelci zažili. Obecenstvo v Synnomii bolo iné.  V hľadisku sedeli mladí ľudia na vozíčkoch, so zvláštnym výrazom tváre.  Už prvé tóny vianočných piesní vyvolali u nich šťastný úsmev a spontánne výkriky radosti. Silným potleskom odmenili spevákov aj hráčov na gitare, akordeóne a klavíri. Na záver si všetci spoločne zaspievali známe koledy s heligónkou a husličkami. Vystúpenie bolo darčekom, ktorý zblížil zdravé deti s  postihnutými, obdaril ozajstnou radosťou a láskou účinkujúcich aj divákov.

          • Vianočný pozdrav

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočný pozdrav.

            V škole sme vyrábali vianočné pozdravy. Do aktivity sa zapojila celá ŠKD a niektoré triedy z 1.-9.ročníka na hodinách VyV. Najkrajšie sme poslali na súťaž a boli sme úspešní. Na medzinárodnej výtvarnej súťaži VIANOČNÁ POHĽADNICA, cenu bez udania poradia vo svojej kategórii, získali za svoju prácu z 9.B Tamara Mičianová a Karolína Murgašová z 2.B. Srdečne gratulujeme . Deti vyrobili viac ako 400 krásnych pozdravov, ktoré sme dali aj do krabíc plných lásky, zaniesli sme ich babičkám a deduškom do DSS LETOKRUHY a ďalšie do DSS Synnómia . Veríme, že sme darovali kúsok lásky a úsmevu .

          • Enviro hodiny inak

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Enviro hodiny inak.

            Na výtvarnej výchove žiaci z 9.B vyrobili učebnú pomôcku na hodiny environmentálnej výchovy, za ktorú dostali na celoslovenskej výtvarnej súťaži EKOPOSTER špeciálnu cenu za iný pohľad na problematiku EKO. Žiaci zo 6.A, 6.B, 6.C a 9.B učili malkáčov, čo nemáme robiť v prírode, hoc zákazové značky na ochranu našej prírody nemáme. Išlo im to senzačne. Veľkáči v roli učiteľov a malkáči ako zaujatí žiaci. Fungovalo to super. Verím, že si všetci po takejto hodine zapamätajú, čo všetko môžu robiť pre prírodu,, ktorú potrebujeme k svojmu životu .