• Exkurzia Viedeň

          • Dňa 23.10 sa nám opäť podarilo vycestovať za hranice.  Tentoraz sme najprv navštívili Technické múzeum vo Viedni, zámok Schönbrunn, centrum mesta Viedne a nakoniec múzeum voskových figurín. V technickom múzeu sme mohli obdivovať množstvo interaktívnych exponátov, rozdelených na viacerých podlažiach, zameraných  na vyjadrenie rôznych zákonov fyziky a na pochopenie princípu fungovania mnohých zariadení okolo nás. Na začiatku sme objavili exponáty ukazujúce zákony fyziky, mechaniky a optiky vrátane optických klamov, potom nasledovali prvé stroje z počiatkov techniky. Ďalší pavilón bol venovaný energii a jej využívaniu, od parných strojov až po jadrovú a solárnu energiu. Nasledovala zbierka najvýznamnejších míľnikov v technike –  parných lokomotív od čias Rakúsko-Uhorska, historických automobilov, napríklad prvý sériovo vyrábaný legendárny automobil Ford model T, motocyklov a lietadiel a vrtuľníkov a lodí až po tie technológie, ktoré sa budú používať v budúcnosti. Najvyššie poschodie bolo venované dnešnému fenoménu –  komunikácii. Od pošty, cez prvé telegrafy, telefóny rádio a televíziu vrátane živého televízneho štúdia až po prvé mobily a počítače. Nájde sa tu však aj rozsiahla zbierka historických hudobných nástrojov.

            Potom sme sa presunuli k zámku Schönbrunn - zámok, ktorý obývala Mária Terézia s rodinou a cisár František Jozef I. so svojou manželkou Alžbetou Bavorskou, prezývanou Sissi. Zámok obklopuje rozsiahly udržiavaný park, kde je v súčasnosti možné navštíviť jednu z najstarších zoologických záhrad na svete, Gloriette, rozárium, záhrady, detské ihrisko, labyrinty, skleníky – palmový skleník či botanickú záhradu. 

            Po prehliadke centra mesta Viedeň sme sa dostali do nášho posledného cieľa a to Múzeá voskových figurín Madame Tussauds. Tie sú známe po celom svete. Celkovo sa nachádzajú v sedemnástich najvýznamnejších mestách sveta, medzi ktoré patria napríklad Hollywood či Las Vegas v Amerike, Sydney v Austrálii, Tokyo a Hong Kong v Ázii a európske veľkomestá ako sú Londýn, Amsterdam či Viedeň. My sme sa tak mohli “zoči-voči” stretnúť s Arnoldom Schwarzeneggerom, Michaelom Jacksonom, One Direction a mnohými známymi osobnosťami zo sveta športu, politiky, histórie a šoubiznisu.

             

          • Svet umenia a hľadanie ornamentov v našom regióne

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svet umenia a hľadanie ornamentov v našom regióne.

            Krúžok svet zmenia v spolupráci s našou školou zorganizoval zážitkové učenie v dnňoch 6.-7.10.2023.

            Projekt: Poznávame dedičstvo nášho národa zastrešili pani učiteľky Gunišová, Vongrejová, Kluchová. Navštívili sme Slovenský betlehem v Rajeckej Lesnej, ktorý je najväčší svojho druhu na Slovensku. Zhotovil ho majster Jozef Pekara, ktorý žil v Rajeckých Tepliciach a daroval ho Slovákom. Jeho pätnásťročná práca je našou pýchou už skoro 30 rokov. Betlehem navštívia ročne tisícky turistov z domova i zo zahraničia. V poznávaní Rajeckej deliny sme pokračovali návštevou Čičman, dedinky s jedinečnou drevenou architektúrou. V rámci výtvarnej výchovy sme prenikli do tajov maľovaných znakov čarovných drevených chalúpok, naučili sme sa spievať pieseň Čičmany, Čičmany, pani učiteľka nám porozprávala čičmanskú povesť O Turoňovi, ktorá je spomienkou na protiturecké boje na našom území. Ďalší deň sme prenikli do tajov drotárstva a navštívili sme múzeum maľovaných svadobných truhlíc, ktoré je svojho druhu tiež jedinečné. Zážitkové učenie sa deťom veľmi páčilo. Veľa sa dozvedeli a my sme sa rozhodli, že v našom projekte budeme pokračovať. Ešte si vyskúšame výšivku, oboznámime sa s navrhovaním výšivky na kroje v Rajeckej doline i okolí Žiliny, budeme spoznávať nárečie i piesne tejto doliny.  Mgr. Viera Gunišová

          • Môj obľúbený strom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Môj obľúbený strom.

            Na Deň stromov sme sa zúčastnili slávnostného vyhodnotenia súťaže, spojenou s vernisážou výstavy žiackych prác na tému: "Môj obľúbený strom" v MsÚ v Žiline. Kreslili a písali sme príbehy a básne. Cenu za svoju prácu si z našej školy prevzalo 55 detí. Srdečne gratulujeme! Na výstave prečítali aj prácu našej žiačky Natašky Gubišovej. Po skončení programu sme v skupinách vypracovali aj pracovné listy o stromoch, zahrali si pexeso a dozvedeli sme sa, čo je to HAPTICKÝ CHODNÍK. Za odmenu sme navštívili výstavu hračiek Čarodejný svet v obchodnom dome Mirage. Vyhodnoteniu a vernisáži výstavy predchádzal 18.10.2023 zábavno-vzdelávací workshop k téme STROMY, ktorého sa za odmenu zúčastnili žiaci 5.A triedy. Workshop bol realizovaný vonku - v spolupráci so študentami a pedagógmi Strednej poľnohospodárskej školy v Žiline a Útvarom hlavného architekta Mesta Žilina. Po skončení workshopu všetci spolu zasadili strom v areáli našej základnej školy. Zasadili jabloň, pretože o nej písalo najviac detí. Bola to krásna akcia a výnimočne dobre pripravená. Ďakujeme:)

        • Recyklujeme
          • Recyklujeme

          • Recyklácia oblečenia- "Zo starého nové!"

            Počas školskej akcie s názvom SWAP sme vyzbierali od žiakov 128 kg oblečenia.

            Nového majiteľa si našlo 118 kilogramov oblečenia.

            Zvyšných 10 kg putovalo občianskému združeniu Brieždenie, ktoré pomáha ženám v núdzi.

            Tešíme sa veľkému záujmu u žiakov! V budúcnosti plánujeme výmenu kníh. :)

             

            Recyklácia elektrospotrebičov 

            V mesiaci október sme odovzadli spoločnosti SEWA, a.s. na recykláciu 634 kg elektroodpadu.

            Nielen že sme vrátili vzácne a drahé kovy naspäť do obehu, ale aj za to získame odmenu! :)

            Do recyklácie sa môžete zapojiť aj Vy, prinesením svojho nefunkčného alebo zastaralého elektrospotrebiča, prenosných batérií alebo žiaroviek. 

          • Európsky týždeň mobility-3.A

          • 22.9. - Deň bez áut sme využili bezplatnú MHD dopravu v Žiline  nielen na učenie vlastivedy.Vozenie autobusmi a trolejbusmi sme si spestrili aj príjemnou prechádzkou centrom mesta aj výstupom na vrch Straník. Odtiaľ sme mali naše mesto ako na dlani. 

          • Krúžok - Svet kultúry

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krúžok - Svet kultúry.

            Z krúžku sveta kultúry sme nakukli do modelingu. Dňa 12.10. sme boli na podujatí VYSTÚPTE v Novej synagóge. Bolo to naozaj ukážkovo pripravené podujatie a určite Vám ho do budúcnosti odporúčam. Naše terajšie, ale aj bývalé žiačky a aj jedna pani učiteľka:) si vyskúšali šesť hodín modelingu. Vďaka nemu vieme, ako vizážistka vyberá modelkám model, aby sa k nim hodil, ako modelky češú, líčia, že si nemôžete vybrať, ako by ste chceli vyzerať, ale musíte vyzerať, ako si to predstavuje stylista a choreograf módnej prehliadky. V našom prípade stylistu MISS ČR Lukáša Almassy. Naše žiačky si vyskúšali, ako to je - nacvičovať choreografiu, aby ste sa nepomýlili, a že je to naozaj náročné. Dozvedeli sme sa, ako sa špendlia šaty na figurínu. Aj to, že modelka sa pri predvádzaní šiat neusmieva preto, lebo nemá poukázať na seba, ale na model, ktorý prezentuje. Dievčatám ďakujem za ich naozaj profesionálny prístup. Čiernobiele fotky fotil fotograf Jozef Nový. A aj touto cestou chcem ešte raz poďakovať salónu Hella, ktorý nám vždy daruje šaty, ktoré už práve vyšli z módy. My ich na hodinách výtvarnej výchovy a krúžku, ale aj na akciách poriadaných školou, či mestom s veľkou radosťou recyklujeme. Ďakujeme.

          • Beh pre najmenších

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beh pre najmenších.

            Dňa 6.10. našu školu úspešne reprezentovalo 20 vybraných bežcov 2.-4.roč. v Behu pre najmenších o pohár primátora mesta Žilina . Väčšina z našich bežcov postúpili do finále. V ktg1.-2.roč.dievčatá zlatú medailu získala Nina B..V ktg.1.-2.roč chlapci získal zlato Alex B, a striebro Jakub Š. V ktg.3.-4.roč. dievčatá si striebro vybojovala Alica S.. Blahoželáme:) Ďakujeme všetkým našim zúčastneným bežcom za získanie prvých cenných bodov do školskej športovej ligy

          • "Krásná jako kvítka"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album "Krásna jako kvítka.

            Žiaci našej školy, pod vedením Ing. Eriky Kubičkovej sa zúčastnili medzinárodnej súťaže: "Krásna jako kvítka", na tému: Čo sa deje v krajine. Aj keď nezískali umiestnenie, ich práce patria medzi úspešné. Na výstave sú zaradené medzi vystavované práce a tak reprezentujú našu krajinu. Na súťaži boli práce z 9. krajín sveta. Ďakujeme za reprezentáciu a opätovné zviditeľnenie našej školy.

          • NHL KVÍZ

          • Zapoj sa do nášho októbrového športového kvízu s nástenkou a získaj hodnotné ceny. Pravidlá súťaže a všetko potrebné nájdeš na hlavnej nástenke. Čo môžeš vyhrať?

            1. miesto - 30€ poukaz na nákup v internetovom obchode fanda-nhl.sk + vecné ceny od sponzorov

            2. miesto - 20€ poukaz na nákup v internetovom obchode fanda-nhl.sk + vecné ceny od sponzorov

            3. miesto - 10€ poukaz na nákup v internetovom obchode fanda-nhl.sk + vecné ceny od sponzorov