• Výsledky školského kola súťaže Hviezdoslavov Kubín, II. stupeň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výsledky školského kola súťaže Hviezdoslavov Kubín, II. stupeň.

            Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín, konané dňa: 8.2.2024

            II. kategória (5. a 6. ročník) Poézia

            1. Eduard M. (5.A)

            2. Tobiáš H. (5.B)

            3. Nataša Gubišová (5.B)

            III. kategória (7., 8., 9. ročník) Poézia 

            1. Samuel Č. (8.A) 

            2. Jakub K. (7.C)

            3. Patrik Č (8.A)

            II. kategória (5. a 6. ročník) Próza

            1. Matej R.  (5.B)

            2.Terézia M.  (6.C)

            III. kategória (7., 8., 9. ročník) Próza 

            1. Matúš H. (8.A)

            2. Patrik Č.  (8.B)

            3. Viktor Martin F. (8.A)

            Školského kola sa zúčastnilo 20 žiakov, spomedzi ktorých vybrať najlepších bolo náročné, nakoľko všetky prednesy boli umelecké. Ďakujeme zúčastneným, gratulujeme víťazom a budeme držať päste v okresnom kole.

          • ŽILINSKÉ FAŠIANGY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŽILINSKÉ FAŠIANGY.

            V nedeľu 11.2.2024 sa v LESOPARKU konali Žilinské fašiangy. Pripravovali sme sa na sprievod naozaj poctivo. Vyrobili sme si masky... a zúčastnili sme sa ich pravdepodobne ako jediná základná škola Žiliny v zastúpení krúžkov: FIDLI DOM, TULÁČIK, SVET UMENIA a DIVADLO A KULTÚRA.

            Mladšie deti boli medvedíky a staršie predstavovali svet umenia:) v zastúpení maliarov surrealizmu. Dievčatá Frídu Kahlo a chlapci maliara Salvadore Dhalího. Prišli aj deti s rodičmi a niektorí s celou rodinou:). Môžem povedať, že nás tam bolo naozaj dosť.

            Chcem touto cestou poďakovať nielen pani učiteľkám, ale aj pánu školníkovi, ktorý nám otvoril našu školičku, aj keď bola nedeľa. A moje poďakovanie patrí aj salónu Hella a rodičom, ktorí nám poskytli materiál, či skracovali šaty:). Tak opäť o rok!

          • Karneval I. stupeň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Karneval I. stupeň.

            K Fašiangom neodmysliteľne patrí karneval. Po dlhej odmlke kvôli koronavírusu sa naša telocvičňa na ZŠ Martinská opäť rozozvučala veselou hudbou, tancom a jasotom detí, ktoré sa už od rána nevedeli dočkať, kedy karneval začne. Opäť sme si vychutnali čaro karnevalu a dobrej zábavy. Karneval zožal veľký úspech vďaka všetkým pani vychovávateľkám, pani učiteľkám i žiakom, ktorí sa podieľali na jeho organizácií. Žiaci 1. až 5. ročníkov sa predstavili v rôznych maskách z rozprávok či filmov. Od masiek šašov, indiánov, víl, pirátov, námorníkov.. po masky superhrdinov. Programom nás sprevádzala pani vychovávateľka Romanka, ktorú výborne dopĺňal DJ s tanečnou hudbou. Žiaci si poriadne zatancovali, zasúťažili a poriadne sa s pani vychovávateľkami a pani učiteľkami vyjašili. Všetci prežili jedno čarovné popoludnie plné radosti obohatené o krásne zážitky. Dôkazom sú vysmiate tváre detí na fotografiách. Tešíme sa opäť o rok!

          • Deň pre bezpečnejší internet 2024

          • 6. februára                 “Šírme digitálne dobro”

            ​​​​​​​Európska komisia prostredníctvom Programu pre bezpečnejší internet podporuje Deň pre bezpečnejší internet. Jeho organizáciu na celom svete zabezpečuje sieť INSAFE od roku 2004. 

            Deň bezpečného internetu sa medzinárodne zameriava na bezpečnosť digitálneho prostredia. V priebehu rokov sa Deň bezpečného internetu stal medzníkom v kalendári bezpečnosti na internete. Začal ako iniciatíva projektu EÚ SafeBorders v roku 2004 a neskôr ho prevzala sieť Insafe centier bezpečného internetu, ako jednu zo svojich prvých akcií v roku 2005. Odvtedy však presiahla hranice a v súčasnosti sa oslavuje v približne 180 krajinách a územiach po celom svete.
            Ide o najvýznamnejšiu akciu na zvyšovanie povedomia o online svete a jeho rizikách i príležitostiach.

            Od kyberšikanovania cez sociálne siete až po digitálnu identitu, každý rok má Deň bezpečného internetu za cieľ zvýšiť povedomie o vznikajúcich a aktuálnych online problémoch.

            Tento rok budeme spolu sláviť už 21. ročník Dňa bezpečného internetu, a to v utorok 6.2.2024.  

            V rámci programu ETWINNING a spolupráce so zahraničnými partnermi, sme sa aj my spojili a vytvorili sme spoločne brožúru na bezpečné používanie internetu. Pod uvedeným linkom nájdete interaktívnu nástenku PADLET AI, kde každý z partnerov prispel k vytvoreniu tejto brožúry. Za úlohu sme mali vytvoriť súbor pravidiel bezpečného používania internetu v abecednom poradí.

            Žiaci z našej školy vytvárali a vymýšľali pravidlá začínajúce na písmeno I.

            Výsledok nájdete tu:

            https://padlet.com/glowetw/e-safety-brochure-with-padlet-ai-vjjy8p1zjsk6uxjv



             

          • Hodiny literatúry s bábkami

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodiny literatúry s bábkami.

            Bábkové divadlo je obľúbenou témou na hodinách literatúry v 5. ročníku. Deti sa naučili nielen teoretickú časť o bábkovom divadle, ale si vyskúšali aj povolanie bábkohercov. Na hodine literatúry sa lavice premenili na javisko, deti povolili uzdu svojej fantázii a ožívali maňušky aj marionetky. Deti si užili aj bábkové predstavenie divadielka Lienka, ktoré sme ku nám do školy pozvali. Po predstavení si mohli vyskúšať vodenie marionet a bábkoherci im porozprávali o svojej práci.

          • O Z N A M - školské obedy

          • Vážení rodičia !
            Od 1. januára 2024 Mesto Žilina – VZN 18/2023 §6 bod 3 stanovuje výšku príspevku na režijné náklady žiaka 0,40 €/obed.
            Žiakom budú v priebehu tohto týždňa rozdané zálohové šeky na 25 €. Ďalší šek potom žiaci dostanú približne raz za 3 mesiace / záleží na odstravovaných obedoch a stave konta žiaka v školskej jedálni/.

            Ďakujeme za pochopenie

          • GRATULUJEME!

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album GRATULUJEME!.

            Náš Jožko Tkáč získal jedno z dvoch prvých miest v denníku Pravda vo výtvarnej súťaži MOJE NAJKRAJŠIE VIANOCE. Jeho obrázok vybrala Zuzana Smatanová.

            Tešíme sa, že sa jej páčil práve jeho obrázok. Gratulujeme k výhre!

          • Hovorme o jedle

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hovorme o jedle.

            Bratislava 12. decembra. Do 11. ročníka súťažno-vzdelávacieho projektu "Hovorme o jedle" sa zapojilo rekordných 560 základných škôl z celého Slovenska. Medzi nimi bola aj naša škola. Súťažilo sa vo fotografickej súťaži, ktorá bola nazvaná Očami gurmána a v literárnej súťaži, kde žiaci písali literárne práce na tému Neplytvám potravinami - čas ukázať lásku našej planéte.

            Najväčší záujem bol o výtvarnú súťaž, kde výtvarné práce maľovali žiaci 450 základných škôl. Súťažilo sa v piatich témach. V téme MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY OD NAŠICH KRAVIČIEK mala najlepšiu prácu na SLOVENSKU naša Alžbetka. Ďalšie dve prvé ceny za fotografiu mali Lujza Tarabová a Rebeka Martošová.

            "Vzdelávať deti o hodnote slovenských potravín je beh na dlhé trate. Je to obzvlášť náročné, keď spoločnosť žije konzumným spôsobom života. Práve preto vidíme mimoriadny zmysel takýchto projektov, pretože len rozumne zmýšľajúci spotrebiteľ vie, čo všetko stojí za výrobou potraviny a že tá nerastie voľne v obchode," uviedol predseda SPPK Emil Macho.

            Projekt Hovorme o jedle má súťažno-vzdelávací charakter a jeho cieľom je podporovať vzdelávanie žiakov ZŠ o výžive a význame produkcie slovenských potravín pre ľudský organizmus, prírodu a ekonomiku krajiny. Ďakujeme našim žiakom za prácu a reprezentáciu našej školy , Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR, Mliečnemu fondu a Slovenskej asociácii chovateľov ošípaných za ceny a parádny deň v Primaciálnom paláci.

            Aj vďaka súťažiam spoznávame Slovensko.

          • Vianočná pohľadnica

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná pohľadnica.

            Naši žiaci vyrobili VIANOČNÉ POHĽADNICE do DOD Letokruhy, CSS Synnómia a do krabíc lásky. Odovzdali sme asi 650 pozdravov. Ďakujeme za prácu a vyčarený úsmev.