• Morena, Morena

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Morena. Morena.

            Aj na našej škole sme sa v ŠKD rozlúčili s "PANI ZIMOU" a už sa tešíme na teplé dni.:) Deti z 1.A sa na hodine HUV a v ŠKD naučili pieseň o Morene. Pomohli nám pani učiteľka Maliačková a Závodská a veľké "ďakujeme" patrí p. učiteľovi Poliakovi, ktorý nás sprevádzal na harmonike.

            Spievali sme s radosťou všade tam, kde si zaspievali s nami. Našu Morenu sme však nehodili do žiadneho potoka, lebo na našej škole vodné toky upratujeme a do vody nič nehádžeme.:) No vieme, že také zvyky máme, pozreli sme si to na internete. Morenu sme zatvorili do skladu s názvom ZIMA.:) A Vám prajeme jarnú pohodu

          • Lučenec - myslím ekologicky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Lučenec - myslím ekologicky.

            Srdečne gratulujeme k 2.miestu na celoslovenskej súťaži MYSLÍM EKOLOGICKY Diane Smieškovej za jej prácu Biodiverzita - premeň trávnik na lúku. Cenu si bola prevziať v Lučenci.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Lego mašinky vyrazili do sveta

          • Nie priamo do sveta, ale k nám do školy. Hýria farbami, sú milé a príjemné hŕkajú, ako najočakávanejší darček pod vianočným stromčekom - youtube_video.

            Hodina prvá

            S piatakmi sme rozbalili osem kuriatkovo žltých škatúľ a vrhli sa na ne. Deti hneď vedeli, čo majú s LEGOm robiť. Naštartovali sme stránku s návodmi, prešli sme si úvodnými zoznamovačkami so súčiastkami a roztriedili typy kociek na svoje logické miesta. A tá vôňa. Skoro ako nová kniha.

            Zazvonilo rýchlejšie, ako by sme chceli. S prestávkou sme sa rozlúčili upratovaním kociek na svoje miesta.

            Hodina druhá

            Dievčatá a chlapci už vedeli, čo ich čaká. Lego mašinky. Tentoraz už skladali konkrétne stroje a čakali, že budú niečo robiť. Pustili sa do práce pilne, ako bobor do stavby hrádze. Vznikajú prvé hotové kreácie a zrazu sa z triedneho ruchu ozve: "Ono to nič nerobí!"

            Žiaci narazili na prvý problém a museli ho vyriešiť. My, učitelia, sme sa prepli do módu družice, ktorá obieha okolo žiakov rýchlejšie, ako tí stíhajú žmurkať. Dôvod bol prostý. Mašinky museli tentoraz aj naprogramovať.

            Kde vytvoria program? Ako ho nahrajú do stroja? Ako program spustia? Na všetko prišli, s malou pomocou od učiteľov, rýchlosťou šírenia dezinformácie.

            Prvé progamy boli hlavne o rozhýbaní motora. Ten je podstatnou súčiastkou celého riešenia. Každý z motorov rozhýbe buď kolieska a vozítko jazdí, alebo pohyb rúk alebo nôh.

            Nadšenie ako na futbalovom zápase sa dalo naberať na lyžicu.

            Hodina tretia

            Každý vedel, do čoho ide. Ako učitelia sme žiakom museli vymyslieť nový cieľ. Tým bolo naprogramovať mašinky tak, aby robili už konkrétne činnosti. Autíčka museli jazdiť, tanečník musel tancovať dlhšie, ako hanblivý ôsmak na diskotéke a nezmáme stroje museli motorom hýbať viackrát, aby sa naučili aj ďalšie programátorské finty.

            Hodina štvrtá a ešte ďalej

            Každá ďalšia hodina odvtedy sa nesie v duchu zložitejších činností, ktoré ideme mašinky naučiť. Postavených je už všetkých osem a teraz ich budeme programovať podľa toho, čo od nich budeme chcieť. Pridávame senzory, na základe ktorých bude mašinka robiť to, čo chceme.

            Deti sa proste musia naučiť, že stroje sú tu na to, aby nám ľuďom slúžili.

            Senzor na rozpoznávanie farby, senzor dotyku a senzor na detekovanie vzdialenosti. To sú súčiastky, ktoré fyzicky môžu na mašinku zapojiť a vdýchnuť jej tak život. Strojový, jednoduchý a krátky. No bude to plnohodnotný robot, akým robot má byť.

            Ako s týmito skúsenosťami žiačky a žiaci naložia, je už na ich budúcom živote.

          • AJ NAŠE DETI MAJÚ RADY ZVIERATKÁ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album AJ NAŠE DETI MAJÚ RADY ZVIERATKÁ.

            Bolo krásne aj keď chladné dopoludnie a našu hodinu Fenomény sveta sme chceli stráviť na školskom dvore, kde sme trénovali komunikáciu medzi spolužiakmi v rôznych situáciách, ktoré nám zostali otvorené z predchádzajúcej hodiny. Bol to celkom obyčajný deň, ktorý sa zrazu zmenil na "záchrannú akciu".

            Deti z 5.B si všimli zraneného holuba, ktorý z posledných síl vyletel na plot šk. dvora a krvácal. 24 detí zrazu malo jasno v tom, že musíme urobiť všetko preto, aby sme zraneného holuba zachránili. Mal poranené krídlo a nohu a veľmi smutne na nás pozeral. Keďže v rámci nášho predmetu sme preberali aj komunikáciu zvierat a neverbálnu komunikáciu, deti veľmi rýchlo pochopili, že prišiel prosiť o pomoc. Pán školník nám poskytol vedro a rukavice a deti mu urobili podstielku z lístia a nechali sme ho v pokoji odpočívať v teplej kotolni. Dostal vodu a my sme medzitým kontaktovali Národný park Malá Fatra.

            Napriek tomu, že holub mestský nie je chránený vták, boli ochotní prísť a o holuba sa postarať. Patrí im veľká vďaka! A vy milé deti, som na Vás hrdá! Ukázali ste, že to čo sa deje okolo nás, Vám nie je ľahostajné. Poďakovanie patrí aj pani učiteľke biológie Vanákovej, ktorá žiakov vedie k ochrane prírody.

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • V tomto týždni prebehli okresné kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín a my sa môžeme tešiť z úspechov: Matúš H. z 8. ročník získal 1. miesto a bude reprezentovať našu školu a okres v krajskej súťaži v Martine. Matej R. z 5. ročník dostal čestné uznanie. Ostatní dvaja chlapci sa síce neumiestnili, ale veríme, že nadobudli skúsenosti, ktoré zúročia o rok. Gratulujeme a držíme Matúškovi päste!

        • Okresné kolo Biologickej olympiády kat. C- TP
          • Okresné kolo Biologickej olympiády kat. C- TP

          • Dňa 13.2.2024 sa uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády v kategórii C- TP.

            Obaja zúčastnení žiaci z ôsmeho ročníka boli úspešnými riešiteľmi.

            Peter Švrlo- 3. miesto

            Juraj Nagy- 10. miesto

            Gratulujeme !