• Informácie a športovej príprave, športovej triede, športovej skupine

      •  

        Športová trieda 1. ročník - školský rok 2024/2025

        ​​​

        Výber do športovej triedy sa uskutoční na základe testovania športových predpokladov žiakov.

        Testovacia batéria pozostáva z disciplín:

        - hod medicimbalom 2kg

        - skok do diaľky z miesta

        - ľah sed

        - výdrž na hrazde

        - člnkový beh 4x10m

         

        Výsledky žiakov sa zosumarizujú a urobí sa poradie podľa dosiahnutých celkových výsledkov. Na základe poradia sa vyberie prvých 25 žiakov, z ktorých bude zostavená športová trieda.

        Neúšpešní žiaci predmet športová príprava nebudú mať.

        Zriadená športová trieda, bude mať zaradený predmet športová príprava (SRL), s dotáciou 3 hodiny nad rámec stanovený ministerstvom školstva. Tieto hodiny sú povinné a budú ich mať všetci žiaci v tejto triede !!!

        Prosíme Vás, ak Vaše dieťa uspeje v testovaní, a bude vybrané do športovej triedy, nežiadajte nás o uvoľnenie z jednej hodiny kvôli inému záujmovému krúžku alebo činnosti (jazykovky, ZUŠ, kluby a podobne). Takáto možnosť môže nastať, ak hodina SRL vyjde ako posledná v rozvrhu. Zvážte preto všetky podmienky nástupu.

         

        Všeobecná športová príprava

        Na 1. stupni ZŠ sa v predmete športová príprava vyučujú všeobecné športové veci ako koordinácia, výbušnosť, sila a podobne. Tieto hodiny nie sú zamerané na jeden konkrétny šport.

         

        Testovanie na konci 1. ročníka

        Účasť v športovej triede je podmienená výsledkami, ktoré má žiak dosiahnuť. Na konci 1. ročníka sa uskutoční testovanie žiakov v športovej triede a opäť sa urobí poradie a určí sa podľa výsledkov, či žiaci kritéria spĺňajú alebo nie. V prípade neúspechu, nebude mať žiak v ďalšom roku športovú prípravu.

        Ak niektorí žiaci v testovaní neuspejú, nebude môcť byť trieda označená ako športová. Bude to klasická trieda, v ktorej bude skupina žiakov so športovou prípravou. 

         

        Rozdiel medzi športovou triedou a športovou skupinou 

        športová trieda - všetci žiaci splnili limity testovania. Majú 3 povinné hodiny športovej prípravy nad rámec stanovený MŠ. Výhodou je, že hodiny SRL môžu byť zaradené aj v priebehu dňa.

        športová skupina - je časť žiakov v klasickej triede, ktorá má 3 povinné športovej prípravy nad rámec stanovený MŠ. Nevýhodou je, že hodiny SRL musia byť z dôvodu rozdelenia žiakov umiestené na konci vyučovania.

         

        Z organizačných dôvodov, v budúcom školskom roku 2024/2025, nezriaďujeme v prváckych triedach športové skupiny, pretože nám to robí problém s umiestňovaním hodín do rozvrhu. Vznikajú okná a žiaci majú hodiny SRL siedme, ôsme hodiny v rozvrhu, čo je neskoro.

        O fungovaní športovej triedy do 2. ročníka sa rozhodne podľa testovania na konci 1. ročníka. 

         

        Športová príprava na 2. stupni

        O fungovaní športovej triedy alebo skupiny rozhodujete aj Vy. Ak by bol zo strany rodičov záujem o zriadenie športovej triedy na 2. stupni, treba rátať s možným pomiešaním kolektívu. Dávame túto informáciu vopred, aby ste boli oboznámení dostatočne včas. Výber by sa rovnako robil na základe testovania a dosiahnutých výsledkov. To je však hudba budúcnosti :)