• Turistický deň-spoznávanie NP Malej Fatry
          • Turistický deň-spoznávanie NP Malej Fatry

          • So žiakmi 9.ročníka sme sa v piatok 16.2. vydali na cestu spoznávania krás NP Malej Fatry. Cestu sme začali zo železničnej stanice Žilina, pokračovali sme na stanicu Nezbudská Lúčka-Strečno. Tam sme vystúpili a pokračovali peši podchodom popri železničnej trati,  smerom k Starhradu (modrá turistická značka) odkiaľ sme pozorovali prírodnú pamiatku Domašínsky meander. Domašínsky meander je riečny meander, ktorý vznikol vychýlením toku rieky Váh, najdlhšej rieky na Slovensku. Názov nesie po pahorku Domašín (574 m.n.m.). V jeho okolí platí štvrtý stupeň ochrany prírody. Čiže okrem bežných zákazov ako je napríklad rúbanie stromov, vstup motorovými vozidlami na prístupné miesta, je dôležité mať psa na vôdzke a platí zákaz zbierania skamenelín a nerastov.
            Podložie tejto prírodnej pamiatky (1978) je tvorené najmä vápencom čo nám napovedá, že v dávnych geologických dobách bolo toto územie zaplavené morom. 
            Meander sme pozorovali zo Starhradu (475 m.n.m., iné názvy: Starý hrad, hrad Varín). Prvá zmienka o hrade je z roku 1241. Vďaka svojmu unikátnemu postaveniu bol využívaný najmä na obranu.
            Ako sme si mohli všimnúť, Starhrad sa nachádza na žulovom podklade. Všade po okolí na nachádzala táto hlbinná vyvretá hornina. Keďže je hrad v rekonštrukcii mohli sme sa aj my do tejto činnosti zapojiť, či už finančným príspevkom alebo vynesením menšieho alebo väčšieho kameňa- žuly ku Starému hradu, ktorý sa použije ako stavebný materiál. Keďže žula vzniká činnosťou sopky a kryštalizáciou magmy niet pochýb o tom, že práve na tomto mieste bola kedysi dávno aktívna sopka.

            Naše putovanie pokračovalo ku chate pod Suchým (1075 m.n.m.). Na chate sme sa občerstvili, oddýchli a neskôr sa vydali na zostup k železničnej stanici v Nezbudskej Lúčke. Odtiaľ sme sa vlakom presunuli do stanice Žilina, kde sme našu trasu ukončili.

          • Valentínska pošta

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Valentínska pošta.

            14. február je deň, kedy sa oslavuje Valentín. Zároveň je dňom, kedy dávame najavo svoje city a obdarúvame sa maličkosťami, ktoré nám vyčaria úsmev na tvári. Tento sviatok má v sebe veľké čaro a aspoň kúsok z jeho posolstva by sme mali nájsť v každom dni počas celého roka. Členovia ŽP pripravili milú akciu – VALENTÍNSKU POŠTU. Na prvom poschodí sa nachádzala škatuľa, do ktorej mohli žiaci vhadzovať valentínky – pozdravy a lístočky s odkazmi pre svojich priateľov, kamarátov a učiteľov. Akcia sa žiakom veľmi páčila a tešíme sa na ďalší rok.

          • Bienále PORTRÉTU KOŠICE

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bienále PORTRÉTU KOŠICE.

            Ešte na konci školského roku 2022/2023 sme do medzinárodnej súťaže Bienále PORTRÉTU KOŠICE poslali práce našich detí. V tejto súťaži získali štyri naše žiačky ocenenia. Srdečne gratulujeme.

          • Môj dom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Môj dom.

            Aký bude váš dom? Viete to? Deti v 1.A to vedia veľmi dobre.:) Na hodine výtvarnej výchovy si svoj dom nakreslili a v ŠKD si ho zariadili. Všetko vytvorili zo separovaného odpadu. Tak pozerajte - nejeden architekt bude prekvapený.

          • EXTREME PARK - HIIT tréning

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album EXTREME PARK - HIIT tréning.

            V piatok (16.02.2024) sme sa zúčastnili HIIT tréningu v Extreme parku. Vybraní žiaci mali možnosť si vyskúšať trénovať pod dohľadom profesionálneho trénera Jána Potočára. Vysoko intenzívny intervalový tréning (v skratke HIIT) bol zameraný na celé telo. Ďakujeme Extreme parku za možnosť využitia priestorov a spolupráce.

          • ROPE SKIPPING

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ROPE SKIPPING.

            V mesiaci január a február prebiehal u nás modul ROPE SKIPPING. Hodiny telesnej a športovej výchovy vo vybraných triedach (7.A,6.A,6.C,5.D a 7.B) boli spestrene s prácou so švihadlom. Žiaci sa naučili základné a pokročilejšie pohyby (základné skoky- na mieste a v pohybe, vajíčko, dvojskok, preskakovanie vo dvojiciach, štafetové behy s pomocou švihadla).Touto cestou by sme sa chceli poďakovať pani Boškovej za spoluprácu a spestrenie hodín telesnej a športovej výchovy.

          • Príbeh hudby

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Príbeh hudby.

            Tak ako v minulom školskom roku, tak aj dnes 15.2.2024 sme v našej škole sledovali online koncert PRÍBEH HUDBY. Do projektu sa zapojilo asi 250 detí.

            ÚČINKOVALI: Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor, Bratislavský chlapčenský zbor, herec Vladimír Kobielsky a sólisti Barbara Braunova (mezzosoprán), Alexander Fellmayer (soprán), Aniko Patkolo (husle).

            Koncert bol super s interaktívnymi prvkami. Počas koncertu sa uskutočnil napríklad aj štylizovaný konkurz do Slovenskej filharmónie, deti vyberali jej nového člena, huslistu. Uchádzači boli traja. Dohodla sa celá trieda a poslali sme hlas. Výsledky "konkurzu" sme sa dozvedeli po hlasovaní. Deti na hodinách hudobnej výchovy vypracujú aj pracovný list, aby si utvrdili nadobudnuté poznatky. Aj takto sa deti priblížia k vážnej hudbe.

            Ďakujeme

          • Občianska náuka v 8. ročníku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Občianska náuka v 8. ročníku.

            Právo, súdy, justícia, zákony....... to sú pojmy, s ktorými sa oboznamujú žiaci 8. ročníkov na hodinách občianskej náuky. Zaujímavo, pútavo a poučne o tejto problematike prišla ôsmakom porozprávať pani advokátka JUDr. Mesiarik Havelková (mamička našej Ulriky). A to nie je všetko. Najlepšie je prepojiť teóriu s praxou, a tak sa ôsmaci môžu tešiť na súdne pojednávanie koncom tohto mesiaca.

          • Mierový plagát

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mierový plagát.

            Srdečne gratulujeme našim žiakom k získaniu ocenenia za ich prácu na hodinách VyV. Za "Mierový plagát" získala 3. miesto: Janovcová Lujza, 2. miesto: Kotešová Nina a 1. miesto: Horváth Tobiáš, ktorý získal za svoju prácu aj 2. miesto v ČESKO-SLOVENSKEJ súťaži..., čo je naozaj super, pretože sme boli v jednej kategórii s ĽŠU.

            Ďakujem touto cestou všetkým žiakom aj pedagógom, ktorí na tejto téme pracovali... bola to jedna z mála prác, ktoré sme robili na formát A2, čo je pri našich 45 minútach výtvarnej výchovy týždenne naozaj beh na dlhé trate.:)

          • Výsledky školského kola súťaže Hviezdoslavov Kubín, II. stupeň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výsledky školského kola súťaže Hviezdoslavov Kubín, II. stupeň.

            Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín, konané dňa: 8.2.2024

            II. kategória (5. a 6. ročník) Poézia

            1. Eduard M. (5.A)

            2. Tobiáš H. (5.B)

            3. Nataša Gubišová (5.B)

            III. kategória (7., 8., 9. ročník) Poézia 

            1. Samuel Č. (8.A) 

            2. Jakub K. (7.C)

            3. Patrik Č (8.A)

            II. kategória (5. a 6. ročník) Próza

            1. Matej R.  (5.B)

            2.Terézia M.  (6.C)

            III. kategória (7., 8., 9. ročník) Próza 

            1. Matúš H. (8.A)

            2. Patrik Č.  (8.B)

            3. Viktor Martin F. (8.A)

            Školského kola sa zúčastnilo 20 žiakov, spomedzi ktorých vybrať najlepších bolo náročné, nakoľko všetky prednesy boli umelecké. Ďakujeme zúčastneným, gratulujeme víťazom a budeme držať päste v okresnom kole.

          • ŽILINSKÉ FAŠIANGY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŽILINSKÉ FAŠIANGY.

            V nedeľu 11.2.2024 sa v LESOPARKU konali Žilinské fašiangy. Pripravovali sme sa na sprievod naozaj poctivo. Vyrobili sme si masky... a zúčastnili sme sa ich pravdepodobne ako jediná základná škola Žiliny v zastúpení krúžkov: FIDLI DOM, TULÁČIK, SVET UMENIA a DIVADLO A KULTÚRA.

            Mladšie deti boli medvedíky a staršie predstavovali svet umenia:) v zastúpení maliarov surrealizmu. Dievčatá Frídu Kahlo a chlapci maliara Salvadore Dhalího. Prišli aj deti s rodičmi a niektorí s celou rodinou:). Môžem povedať, že nás tam bolo naozaj dosť.

            Chcem touto cestou poďakovať nielen pani učiteľkám, ale aj pánu školníkovi, ktorý nám otvoril našu školičku, aj keď bola nedeľa. A moje poďakovanie patrí aj salónu Hella a rodičom, ktorí nám poskytli materiál, či skracovali šaty:). Tak opäť o rok!

          • Karneval I. stupeň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Karneval I. stupeň.

            K Fašiangom neodmysliteľne patrí karneval. Po dlhej odmlke kvôli koronavírusu sa naša telocvičňa na ZŠ Martinská opäť rozozvučala veselou hudbou, tancom a jasotom detí, ktoré sa už od rána nevedeli dočkať, kedy karneval začne. Opäť sme si vychutnali čaro karnevalu a dobrej zábavy. Karneval zožal veľký úspech vďaka všetkým pani vychovávateľkám, pani učiteľkám i žiakom, ktorí sa podieľali na jeho organizácií. Žiaci 1. až 5. ročníkov sa predstavili v rôznych maskách z rozprávok či filmov. Od masiek šašov, indiánov, víl, pirátov, námorníkov.. po masky superhrdinov. Programom nás sprevádzala pani vychovávateľka Romanka, ktorú výborne dopĺňal DJ s tanečnou hudbou. Žiaci si poriadne zatancovali, zasúťažili a poriadne sa s pani vychovávateľkami a pani učiteľkami vyjašili. Všetci prežili jedno čarovné popoludnie plné radosti obohatené o krásne zážitky. Dôkazom sú vysmiate tváre detí na fotografiách. Tešíme sa opäť o rok!

          • Deň pre bezpečnejší internet 2024

          • 6. februára                 “Šírme digitálne dobro”

            ​​​​​​​Európska komisia prostredníctvom Programu pre bezpečnejší internet podporuje Deň pre bezpečnejší internet. Jeho organizáciu na celom svete zabezpečuje sieť INSAFE od roku 2004. 

            Deň bezpečného internetu sa medzinárodne zameriava na bezpečnosť digitálneho prostredia. V priebehu rokov sa Deň bezpečného internetu stal medzníkom v kalendári bezpečnosti na internete. Začal ako iniciatíva projektu EÚ SafeBorders v roku 2004 a neskôr ho prevzala sieť Insafe centier bezpečného internetu, ako jednu zo svojich prvých akcií v roku 2005. Odvtedy však presiahla hranice a v súčasnosti sa oslavuje v približne 180 krajinách a územiach po celom svete.
            Ide o najvýznamnejšiu akciu na zvyšovanie povedomia o online svete a jeho rizikách i príležitostiach.

            Od kyberšikanovania cez sociálne siete až po digitálnu identitu, každý rok má Deň bezpečného internetu za cieľ zvýšiť povedomie o vznikajúcich a aktuálnych online problémoch.

            Tento rok budeme spolu sláviť už 21. ročník Dňa bezpečného internetu, a to v utorok 6.2.2024.  

            V rámci programu ETWINNING a spolupráce so zahraničnými partnermi, sme sa aj my spojili a vytvorili sme spoločne brožúru na bezpečné používanie internetu. Pod uvedeným linkom nájdete interaktívnu nástenku PADLET AI, kde každý z partnerov prispel k vytvoreniu tejto brožúry. Za úlohu sme mali vytvoriť súbor pravidiel bezpečného používania internetu v abecednom poradí.

            Žiaci z našej školy vytvárali a vymýšľali pravidlá začínajúce na písmeno I.

            Výsledok nájdete tu:

            https://padlet.com/glowetw/e-safety-brochure-with-padlet-ai-vjjy8p1zjsk6uxjv