• Konferencia MaMat 2023

          • Dňa 27.06.2023 sa naši štvrtáci zúčastnili matematickej konferencie MaMat 2023. Táto konferencia sa koná každoročne v priestoroch Žilinskej univerzity a jej účastníkmi sú žiaci zo  Slovenska, ktorí pri vyučovaní matematiky počas 1.stupňa používali metódu orientovanú na budovanie schém - Hejného metódu.

            Tohto roku sa podujatia zúčastnili okrem našich dvoch štvrtáckych tried aj žiaci z Turia a Pezinka. Žiaci po príchode dostali tričko a konferenčný zborník zostavený z matematických úloh, ktoré sami vymysleli. Súčasťou programu boli aj štyri konferenčné prednášky s vlastnými objavmi detí. Ďalej nasledovalo riešenie úloh z konferenčného zborníka, vylúštenie zašifrovaného odkazu a hľadanie pokladu. Atmosféra bola tvorivá a pracovná. Bolo cítiť radosť z úspechu.

            Našim štvrtákom prajeme, aby aj naďalej mali matematiku radi a aby sa nebáli rozmýšľať samostatne.

          • Stop palmovému oleju! 4.C

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Stop palmovému oleju! 4.C.

            So žiakmi 4.C sme mali projektové dni, na ktorých sme sa venovali potravinám. Ich ceste z krajiny pôvodu až po náš stôl. Rozprávali sme sa o tom, či je to ekologické, keď sa k nám šošovica dováža napr. z Kanady a fazuľa k nám meria cestu až z Číny, keď si ju môžeme vypestovať aj u nás. Ďalej sme pozerali videá, v ktorých sme videli, ako ubúda prales a zomierajú zvieratá, kvôli palmovému oleju, ktorý sa nachádza už skoro vo všetkých potravinách od kozmetiky, potravín až po palivo. Boli sme zhrození, koľko slovenských a českých výrobcov používa tento druh oleja. Povedali sme si, že nám to nie je jedno! Budeme viac pozerať na to, odkiaľ potraviny, ktoré kupujeme pochádzajú a na ich zloženie. Pomôžete nám aj Vy pri tomto ekologickom probléme? Videá tu: https://www.youtube.com/watch?v=CRuI1ornS5M&t=183s https://www.youtube.com/watch?v=oA10-oZi4Xc

          • Vlastivedná exkurzia Trenčín

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vlastivedná exkurzia Trenčín.

            So žiakmi 4.C sme vlakom navštívili mesto Trenčín. Vláčikom sme sa vyviezli k Trenčianskemu hradu. S pani sprievodkyňou sme si pozreli hrad a jeho okolie, navštívili sme Mestskú vežu, Katov dom a historické centrum mesta. Žiakom sa exkurzia veľmi páčila!

          • Sobotný Tuláčik a Svet umenia od rána až do noci

          • Začali sme rannou turistikou, vychutnali sme si parádne výhľady z vyhliadky vo Svederniku, pokračovali sme návštevou múzea drotárstva v Dlhom Poli. Pán majster umeleckej výroby,Juraj Šerík,nás privítal vo svojom domčeku chlebom a soľoU. Vyrobili sme si šperky z drôtu pre svojich blízkych a dozvedeli sme sa veľa zaujímavých vecí o živote a práci Jozefa Holánika Bakeľa.Veruže sa nám z tej rozprávkovej chalúpky nechcelo odísť.O tretej poobede hurá na podujatie “Obleč sa do umenia “v Rosenfeldovom paláci!Mali sme možnosť vyskúšať si šaty a doplnky porastené ozajstnou trávou.

            Na workshope s p. kurátorkou Martinou Ďurikovičovou sme si vytvorili goliere , opasky, klobúky, tričká a náhrdelníky,inšpirovaní výstavou Doroty Sadovskej a Petra Kalmusa -Móda bez pravidiel.Odtiaľ sme išli na výstavu v Považskej galérii vna Námestí A. Hlinku.Po zotmení sme si nenechali ujsť ani zaujímavý program Noc múzeí a galérí.Pridali sa k nám aj s rodičmi tí, čo nemohli alebo nestihli cez deň.Domov sme sa vrátili o 22:30 unavení, ale spokojní a plní zážitkov.

        • Úspešní riešitelia Chemickej a Biologickej olympiády v šk. roku 22/23
          • Úspešní riešitelia Chemickej a Biologickej olympiády v šk. roku 22/23

          • V okresnom kole Chemickej olympiády sa umiestnili naši žiaci na:

            2. mieste: Tomáš Matis

            3. mieste: Jakub Skákala

            Obaja boli úspšenými riešiteľmi v krajskom kole. Tomáš M. sa umiestnil na 6. mieste z dvadsiatich deviatich súťažiacich. 

             

            V okresnom kole Biologickej olympiády, kat. C (8.-9. ročník) sa na 3. mieste umiesnil Tomáš Matis z tridsiatich súťažiacich v danej kategórii a v danom kole. 

            V okresnom kole Biologickej olympiády, kat. D (6.-7. ročník) sa na 3.-4. mieste umiesnil Matúš Harabín. V poslednom, okresnom kole, sa zúčastnilo tridsaťšesť súťažiacich. 

             

             

            Žiakom gratulujeme a prajeme im mnoho ďalších úspechov. 

          • "Čítam-rozumiem-myslím-som"

          • alebo beseda v Krajskej knižnici Žilina

             

             Počas mesiacov máj a jún sme sa so žiakmi ôsmeho ročníka zúčastnili veľmi zaujímavé workshopu v priestoroch Krajskej knižnice v Žiline. Workshop pozostával zo 4 stretnutí, ktoré boli zamerané na čitateľskú a informačnú gramotnosť s bonusom v podobe kritického myslenia.

            Prvé dve stretnutia boli besedy s názvom Len čítať nestačí a Pochopenie - cesta k tvorivosti, kde si žiaci mohli interaktívnou formou precvičiť čitateľskú gramotnosť. Žiaci mali možnosť vžiť sa do príbehu kníh a porozprávať sa o svojich pocitoch, myšlienkach a uvedomiť si tak dôležitosť čítania. 

            Počas ďalších dvoch stretnutí pracovali so žiakmi zástupcovia OZ Zmúdri a Miroslav Drobný, ktorý stojí za úspešným projektom Ovce.sk. Vďaka OZ Zmúdri si mohli naši žiaci vyskúšať ako rozlíšiť a nájsť hoax, ako si overiť informácie z internetu a rozvíjať vlastné kritické myslenie.

            Posledné stretnutie s Miroslavom Drobným bolo zamerané na kyberšikanu. Pozreli sme si krátky film zo života, ktorý mnohých prinútil zamyslieť sa nad nebezpečenstvom internetu a sociálnych sietí. Žiaci toto stretnutie hodnotili veľmi pozitívne, hoci v nás film vyvolal silné emócie a pocity spojené s uvedomením si, aké zlo sa skrýva v anonymite internetu.

             

             

          • Beseda so spisovateľkou

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda so spisovateľkou.

            Dôležitou zručnosťou, ktorú si osvojujú žiaci 1.ročníka je čítanie. Nejde len o zvládnutie techniky čítania, ale aj o pestovanie kladného vzťahu ku knihám. Deti z 1.C sa zoznámili s Jožkom, Anastáziou, krokodílom, Maťkom, šašom, strýkom Emilom - hrdinami z knižiek Zo škrupiny a Tajomstvo pečate mesta. Príbehy sa im veľmi páčili. Ich zážitok umocnilo stretnutie s autorkou spomínaných knižiek, spisovateľkou Jankou Necpalovou. Beseda bola veselá a zaujímavá.

          • Streetbal proti rakovine

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Streetbal proti rakovine.

            Zúčastnení žiaci: U11 – 4. a 5. ročník ZŠ (12): 4.miesto: ZŠ Martinská (MaximP., Branislav Z., Alex V.) U13 – 6. a 7. ročník ZŠ (12): 1. miesto :ZŠ Martinská 1 ( Viliam L, Filip F., Jakub B. Maxim J.) 2. miesto: ZŠ Martinská 2 (Mathias Ch., Vikor F., Michal Ž., Lea H.) U15 – 8. a 9. ročník ZŠ (12): 2. miesto: ZŠ Martinská (Richard L., Marek Č. , Juraj G., Michal T.)