• Tuláčikovia-D.Hričov

          • Najprv sme obdivovali živé stromy a okrasné kapry v átriu bizniscentra na Poštovej. Pozreli sme si aj maketu Zelených Vlčiniec. Potom sme sa odviezli autobusom do Dolného Hričova.Cez veveričí lesík s prírodnou hojdačkou a rebríkom sme vyšli ku vyhliadke - lavičke a srdiečku, odkiaľ sme mali nádherný výhľad široko ďaleko.  Videli sme aj štartovať a pristávať lietadlo na letisku v Hričove. Ukázali sa nám pasúce sa kravy aj ovce. Keď sme čakali na autobusovej zástavke v D. Hričove, prefrčalo okolo nás červené Ferrari a žlté Lamborghini. Počas nachodených cca 16 tisíc krokov sme si vychutnali jesennú prírodu všetkými zmyslami: jej farby, vône aj pokoj. 

          • Výstava domácich miláčikov

          • Počas výstavy mali žiaci možnosť vidieť zo živočíšnej ríše nielen stavovce, ale aj bezstavovce. 😊

            bezstavovcov pozorovali dážďovky, slimáky africké (dorastajú do veľkosti dlane) a vodného slimáka.

            Spomedzi stavovcov mohli obdivovať rôzne druhy plazov a cicavcov.

            Plazy: 22-ročná vodná písmenková ozdobná korytnačka a exotický jašter s názvom agama bradatá

            Hlodavé cicavce: potkany, škrečky džungárske, morčatá (krátkosrsté, dlhosrsté), zakrslé králiky baranček (Mini Lop)

            Mäsožravé cicavce:

            plemená mačiek- sphynx, radgoll

            plemená psov- zlatý retríver, čivava, kríženec jacka russela a corgi, pudlík

            Nemôžeme opomenúť ani najväčšieho dovezeného nepárnokopytníka- poníka.

          • MyDANCE Žilina - Majsterky sveta !

          • V dňoch 23.10.2023 až 27.10.2023 sa poľskom meste Kielce uskutočnili Majstrovstvá sveta IDO WORLD HIP HOP & POPPING CHAMPIONSHIPS. Spomedzi všetkých účastníkov sa žilinská tanečná skupina MyDANCE Žilina umiestnila na 1. mieste a získala tak titul MAJSTERIEK SVETA. Súčasťou víťaznej formácie, ktorá získala zlato a teda titul World Champions HipHop Formations Children boli aj žiačky našej školy Ivanka Balážová (2. ročník), Sofia Obešlová, Žaneta Kordišová, Petra Drábiková (všetky tri 6. ročník)

            GRATULUJEME !!!

             

            facebook: https://www.facebook.com/stodido/?locale=sk_SK

            youtube: https://www.youtube.com/watch?v=vzFXTvbIE0o

            Tanečná skupina MyDANCE Žilina dostala pozvanie od TV Markíza a účinkovanie v Teleráne dńa 2.11.2023, kde vystúpia s víťaznou formáciu.

          • Exkurzia Viedeň

          • Dňa 23.10 sa nám opäť podarilo vycestovať za hranice.  Tentoraz sme najprv navštívili Technické múzeum vo Viedni, zámok Schönbrunn, centrum mesta Viedne a nakoniec múzeum voskových figurín. V technickom múzeu sme mohli obdivovať množstvo interaktívnych exponátov, rozdelených na viacerých podlažiach, zameraných  na vyjadrenie rôznych zákonov fyziky a na pochopenie princípu fungovania mnohých zariadení okolo nás. Na začiatku sme objavili exponáty ukazujúce zákony fyziky, mechaniky a optiky vrátane optických klamov, potom nasledovali prvé stroje z počiatkov techniky. Ďalší pavilón bol venovaný energii a jej využívaniu, od parných strojov až po jadrovú a solárnu energiu. Nasledovala zbierka najvýznamnejších míľnikov v technike –  parných lokomotív od čias Rakúsko-Uhorska, historických automobilov, napríklad prvý sériovo vyrábaný legendárny automobil Ford model T, motocyklov a lietadiel a vrtuľníkov a lodí až po tie technológie, ktoré sa budú používať v budúcnosti. Najvyššie poschodie bolo venované dnešnému fenoménu –  komunikácii. Od pošty, cez prvé telegrafy, telefóny rádio a televíziu vrátane živého televízneho štúdia až po prvé mobily a počítače. Nájde sa tu však aj rozsiahla zbierka historických hudobných nástrojov.

            Potom sme sa presunuli k zámku Schönbrunn - zámok, ktorý obývala Mária Terézia s rodinou a cisár František Jozef I. so svojou manželkou Alžbetou Bavorskou, prezývanou Sissi. Zámok obklopuje rozsiahly udržiavaný park, kde je v súčasnosti možné navštíviť jednu z najstarších zoologických záhrad na svete, Gloriette, rozárium, záhrady, detské ihrisko, labyrinty, skleníky – palmový skleník či botanickú záhradu. 

            Po prehliadke centra mesta Viedeň sme sa dostali do nášho posledného cieľa a to Múzeá voskových figurín Madame Tussauds. Tie sú známe po celom svete. Celkovo sa nachádzajú v sedemnástich najvýznamnejších mestách sveta, medzi ktoré patria napríklad Hollywood či Las Vegas v Amerike, Sydney v Austrálii, Tokyo a Hong Kong v Ázii a európske veľkomestá ako sú Londýn, Amsterdam či Viedeň. My sme sa tak mohli “zoči-voči” stretnúť s Arnoldom Schwarzeneggerom, Michaelom Jacksonom, One Direction a mnohými známymi osobnosťami zo sveta športu, politiky, histórie a šoubiznisu.

             

          • Svet umenia a hľadanie ornamentov v našom regióne

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svet umenia a hľadanie ornamentov v našom regióne.

            Krúžok svet zmenia v spolupráci s našou školou zorganizoval zážitkové učenie v dnňoch 6.-7.10.2023.

            Projekt: Poznávame dedičstvo nášho národa zastrešili pani učiteľky Gunišová, Vongrejová, Kluchová. Navštívili sme Slovenský betlehem v Rajeckej Lesnej, ktorý je najväčší svojho druhu na Slovensku. Zhotovil ho majster Jozef Pekara, ktorý žil v Rajeckých Tepliciach a daroval ho Slovákom. Jeho pätnásťročná práca je našou pýchou už skoro 30 rokov. Betlehem navštívia ročne tisícky turistov z domova i zo zahraničia. V poznávaní Rajeckej deliny sme pokračovali návštevou Čičman, dedinky s jedinečnou drevenou architektúrou. V rámci výtvarnej výchovy sme prenikli do tajov maľovaných znakov čarovných drevených chalúpok, naučili sme sa spievať pieseň Čičmany, Čičmany, pani učiteľka nám porozprávala čičmanskú povesť O Turoňovi, ktorá je spomienkou na protiturecké boje na našom území. Ďalší deň sme prenikli do tajov drotárstva a navštívili sme múzeum maľovaných svadobných truhlíc, ktoré je svojho druhu tiež jedinečné. Zážitkové učenie sa deťom veľmi páčilo. Veľa sa dozvedeli a my sme sa rozhodli, že v našom projekte budeme pokračovať. Ešte si vyskúšame výšivku, oboznámime sa s navrhovaním výšivky na kroje v Rajeckej doline i okolí Žiliny, budeme spoznávať nárečie i piesne tejto doliny.  Mgr. Viera Gunišová

          • Môj obľúbený strom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Môj obľúbený strom.

            Na Deň stromov sme sa zúčastnili slávnostného vyhodnotenia súťaže, spojenou s vernisážou výstavy žiackych prác na tému: "Môj obľúbený strom" v MsÚ v Žiline. Kreslili a písali sme príbehy a básne. Cenu za svoju prácu si z našej školy prevzalo 55 detí. Srdečne gratulujeme! Na výstave prečítali aj prácu našej žiačky Natašky Gubišovej. Po skončení programu sme v skupinách vypracovali aj pracovné listy o stromoch, zahrali si pexeso a dozvedeli sme sa, čo je to HAPTICKÝ CHODNÍK. Za odmenu sme navštívili výstavu hračiek Čarodejný svet v obchodnom dome Mirage. Vyhodnoteniu a vernisáži výstavy predchádzal 18.10.2023 zábavno-vzdelávací workshop k téme STROMY, ktorého sa za odmenu zúčastnili žiaci 5.A triedy. Workshop bol realizovaný vonku - v spolupráci so študentami a pedagógmi Strednej poľnohospodárskej školy v Žiline a Útvarom hlavného architekta Mesta Žilina. Po skončení workshopu všetci spolu zasadili strom v areáli našej základnej školy. Zasadili jabloň, pretože o nej písalo najviac detí. Bola to krásna akcia a výnimočne dobre pripravená. Ďakujeme:)

        • Recyklujeme
          • Recyklujeme

          • Recyklácia oblečenia- "Zo starého nové!"

            Počas školskej akcie s názvom SWAP sme vyzbierali od žiakov 128 kg oblečenia.

            Nového majiteľa si našlo 118 kilogramov oblečenia.

            Zvyšných 10 kg putovalo občianskému združeniu Brieždenie, ktoré pomáha ženám v núdzi.

            Tešíme sa veľkému záujmu u žiakov! V budúcnosti plánujeme výmenu kníh. :)

             

            Recyklácia elektrospotrebičov 

            V mesiaci október sme odovzadli spoločnosti SEWA, a.s. na recykláciu 634 kg elektroodpadu.

            Nielen že sme vrátili vzácne a drahé kovy naspäť do obehu, ale aj za to získame odmenu! :)

            Do recyklácie sa môžete zapojiť aj Vy, prinesením svojho nefunkčného alebo zastaralého elektrospotrebiča, prenosných batérií alebo žiaroviek. 

          • Európsky týždeň mobility-3.A

          • 22.9. - Deň bez áut sme využili bezplatnú MHD dopravu v Žiline  nielen na učenie vlastivedy.Vozenie autobusmi a trolejbusmi sme si spestrili aj príjemnou prechádzkou centrom mesta aj výstupom na vrch Straník. Odtiaľ sme mali naše mesto ako na dlani.