• Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • V škole prebiehal Deň Zeme počas ktorého, si žiaci vyskúšali rôzne aktivity z environmentálnej oblasti. 

            Žiaci svoje poznatky z environmentálnej výchovy zužitkovali pri vzdelávaní mladších žiakov. Vzdelávali ich na tému ako správne triediť odpad, pričom sa dokonale zhostili role učiteľa. :-))

            Niektorí si vyskúšali vyrobiť "bioplast" z bežne dostupných surovín. Jeho vlastnosti budeme skúmať na hodinách chémie. 

            Ďalšiu aktivitu, ktorú si pre žiakov pripravili učitelia bolo počítanie uhlíkovej stopy jednotlivých dopravných prostriedkov. Žiaci získali nové vedomosti o uhlíkovej stope (o vypustení alebo uvoľnení emisií do atmosféry) a jej meraní. Formou skupinovej práce zisťovali množstvo emisií na trase Praha – Košice počas jazdy autom, autobusom, vlakom alebo lietadlom. Okrem toho analyzovali a porovnávali najväčších producentov uhlíkovej stopy. Súčasťou aktivity bolo aj vylúštenie krížovky zameranej na danú problematiku.

            Samozrejme nemohla chýbať činnosť, ktorou by sme mohli poďakovať nášmu životnému prostrediu za všetko  čo nám poskytuje. Touto činnosťou bolo upratovanie rôznych rekreačných častí Žiliny od odpadkov.

            V neposlednom rade sme sa zamerali aj na úpravu nášho blízkeho okolia školy (školskej záhrady a športového areálu).

             

            Na záver treba spomenúť, že deti sa počas tohto dňa nielen zabávali, ale aj odviedli veľký kus práce. :-)) 

          • Čitáreň Mateja Hrebendu

          • Učíme sa, že aj staré veci môžu dostať druhú šancu, a tak sme spojili sily a vytvorili sme si čitateľský kútik. Nadviazali sme na myšlienky Mateja Hrebendu, ktorý bol priekopníkom „knižničných výpožičiek“. Žiaci z 9.B sa na hodinách slovenčiny oboznámili s jeho životom a prácou, čo využili pri práci na čitárni. Mimochodom, vedeli ste, že MAREC – MESIAC KNÍH si pripomíname práve na jeho počesť (narodil sa a zomrel v tomto mesiaci)?

            Pridali sa žiaci na hodinách ANJ, NEJ, RUJ, techniky, VYV, 12 oddelení ŠKD a pomohol nám aj pán riaditeľ, pretože práce bolo veľa. Stačil nám len dobrý nápad, chuť pracovať, kreativita a lepidlo.

            A čo by to bolo za čitáreň bez kníh? Tie priniesli deti z domu. Veď v každej domácnosti sa nájdu knihy, ktoré sa nám zdajú doma už nepotrebné (ďakujeme všetkým darcom). Veríme, že týmto spôsobom bude kníh v našej čitárni pribúdať a knihy tak budú robiť radosť ďalším deťom. Tu to ale nekončí..... Zo zničených kníh budú deti tvoriť nové výtvarné diela, veď u nás v škole STARÉ VECI DOSTÁVAJÚ DRUHÚ ŠANCU...

          • Kurz korčuľovania 3.C, 4.B a 4.C

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kurz korčuľovania 3.C, 4.B a 4.C.

            So žiakmi 3.C, 4.B a 4.C sme úspešne absolvovali 10 hodín kurzu korčuľovania na zimnom štadióne. Žiaci korčuľovali pod vedením trénerov. Zlepšili si techniku korčuľovania, hrali sa rôzne hry na ľade, zahrali si aj hokej. Kurz ukončili karnevalom na ľade.

          • Exkurzia Viedeň 4.B a 4.C

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Viedeň 4.B a 4.C.

            So žiakmi 4.B a 4.C sme navštívili interaktívnu výstavu Harry Potter a Prírodovedné múzeum. So žiakmi sme si čítali knihu Harry Potter, videli aj film. Na výstave ich prekvapilo množstvo predmetov z filmu. Mohli si vyskúšať kúzla, uvariť elixír, vyčarovať patronusa, zahrať metlobal, preniesť sa pomocou prenášadla atď. V prírodovednom múzeu videli množstvo exponátov od minerálov, drahokamov, exponátov zvierat, archeologických nálezov atd. Vyskúšali si množstvo interaktívnych aktivít. Exkurzia sa všetkým veľmi páčila!

          • Okresné kolo Geografickej olympiády

          • 31.3. sa naši žiaci zúčastnili Okresného kola Geografickej olympiády, ktoré sa uskutočnilo na Mestskom úrade od 8:30. Žiaci súťažili v troch častiach: teoretickej, praktickej a regionálnej. Žiaci 5.-9. ročníka súťažili v 3 kategóriách – E,F,G. Najlepšie sa umiestnil Ľubomír Maruňák v kategórii F, ktorý sa stal úspešným riešiteľom s počtom bodov 65. Úspešnému riešiteľovi gratulujeme a všetkým prajeme veľa síl pri učení sa geografie.

          • WOCABEE VÝZVA III splnená ✅

          • Aj v tomto školskom roku sme spustili WOCABEE výzvu a to už po 3.krát za sebou. 

             

            O čo ide? Wocabee výzva je súťaž v nemeckom jazyku, ktorú organizujeme už 3.rok a to prostredníctvom aplikácie Wocabee. Keďže túto aplikáciu využívame na hodinách nemeckého jazyka pravidelne, žiaci ju poznajú a vedia sa v nej “ poriadne vyjašiť ”.

            Prostredníctvom tejto aplikácie žiaci spĺňajú balíčky slovnej zásoby, zbierajú body a súťažia medzi sebou. Každý týždeň sme spoznali meno víťaza daného týždňa. Body sme po každom týždni vynulovali, aby sme motivovali aj ostatných. A dopadlo to nasledovne: 

             

            1.týždeň: 

            1.miesto - Lea Harantová, 10 001 bodov

            2.miesto - Ľubomír Maruňák, 9 680 bodov

            3.miesto - Ella Ondrišová, 1 510 bodov

             

            2.týždeň:

            1.miesto - Lea Harantová, 3 160 bodov

            2.miesto - Ella Ondrišová, 2 804 bodov

            3.miesto - Veronika Kavecká, 1 605 bodov

             

            3.týždeň:

            1.miesto - Lea Harantová, 3 330 bodov

            2.miesto - Ella Ondrišová, 2 804 bodov

            3.miesto - Natália Urbanová, 1 597 bodov

             

            4.týždeň: 

            1.miesto - Ella Ondrišová, 1 531 bodov

            2.miesto - Lea Harantová, 1 444 bodov

            3.miesto - Alžbeta Rečková, 1054 bodov

             

            Celkovými víťazmi tohtoročnej Wocabee výzvy III na základe predchádzajúcich 4 týždňov sú: 

             

            1. Lea Harantová, 17 935 bodov
            2. Ľubomír Maruňák, 11 622 bodov
            3. Ella Ondrišová, 5 845 bodov 

             

                                                              Všetkým srdečne blahoželáme ❤️

             

            A čo na to naši žiaci?

            Ľubomír M., : " Na Wocabee sa mi páči, že si môžem aj precvičiť gramatiku a aj hrať o zaujímavé ceny."

            Sebastián W.,: " Mne sa páči, že sa vôbec nemusím učiť a vďaka Wocabee to ide jednoducho samo."

            Lea H., : " Wocabee mi pomohlo naučiť sa rýchlejšie a efektívnejšie nové nemecké slovíčka, zapamätala som si čley a precvičila som si aj výslovnosť. Naozaj výborná pomôcka na učenie sa akéhokoľvek jazyka."

            Stela S.,: " Je to veľmi zábavná pomôcka."

            Ulrika M.,: " Vďaka počúvaniu a precvičovaniu počúvacích cvičení, sme sa lepšie naučili vyslovovať zložité slovíčka."

             


             

          • Pantomíma v škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pantomíma v škole.

            "Pantomíma je absolútne divadlo. Prvotná forma, ktorej môže porozumieť každý človek naprieč kultúrami." takto charakterizuje už 85 ročný, stále aktívny umelec Milan Sládek, svoju celoživotnú profesionálnu lásku k pantomíme.

            Aj my sme sa pokúsili oboznámiť deti s touto najstaršou formou umenia. 4. B si na hodine Čítania rozprávala o pantomíme a veľkáči z 8.A ich prišli cez VYV nalíčiť. Z detí sa tak stali mímovia a mali svojich vlastných fotografov. Každý svojho malkáčskeho míma nainštaloval podľa svojich predstáv a odfotografoval. Fotografie sú naozaj pekné!:) Po spoločnej hodine sa veľkáči a malkáči rozlúčili a spoločne zhodnotili, že je super, opäť spoznať iných žiakov našej školy. V ŠKD sme potom hrali pantomímu a hádali znázornené príbehy.

          • Pyžamový deň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pyžamový deň.

            Poznáte ten pocit, keď máte chuť zostať celý deň vo svojom pyžamku? My sme si to mohli vyskúšať aj v škole a ešte aj so svojimi plyšovými maznáčikmi či vankúšikmi. A to úplne všade: v triedach, v kuchynke, v telocvični, ba aj pri obedovaní. Túto príjemnú, veselú akciu pre nás pripravil školský parlament, aby sme sa aj pri takých vážnych veciach ako je učenie, nebrali vždy tak vážne.