• Španielsko - deň druhý

          •  

                Dnešný deň bol výletný. Hneď ráno sme sa vybrali do mesta "Lleida", ktoré sa nachádza asi 45 minút od Alfarras. Krásne mesto s mnohými pamiatkami a bohatou históriou. Navštívili sme jednu z najkrajších pamiatok -  katedrálu „Seu Vella“, pozreli sme si múzeum „obrov“ (the museum of giants) a Novú katedrálu. V centre mesta si prešli pešiu zónu a stihli sme prejsť aj pár obchodov.

                Keďže sme boli celý deň na cestách, užili sme si aj piknik v parku - „Park la Mitjana“. Tam sme si mohli chvíľu oddýchnuť, užiť si španielske slnečné lúče, či prejsť sa k rieke „el Segre“. Po návrate do Alfarras sme sa zahrali spolu pár hier ako preťahovanie lanom. Je skvelé sledovať ako sa každým dňom približujeme k podstate nášho projektu a to je prelomenie bariér. Naši žiaci sa snažia prekonávať a zlepšovať nie len v jazyku, ale podporujú sa navzájom a hľadajú spôsoby ako spolupracovať.

            Tešíme sa na ďalší deň

             

          • Kvety pre seniorov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kvety pre seniorov.

            Aj náš školský klub spoločne s piatakmi sa zapojil do akcie poteš srdcia seniorov jarným kvetom. Deti vyrobili pre seniorov pozdravy a natrhali na školskom pozemku kvety, ktoré sami dopestovali . Kvety a pozdravy sme odovzdali babičkám a deduškom v DSS LETOKRUHY.

          • SLOVENSKÝ JAZYK TROCHU INAK

          • Žiaci 5.B si na hodine literatúry mali možnosť vyskúšať nielen tvorbu vlastnej komiksovej postavy, či vymyslieť pútavý príbeh, ale aj rolové čítanie svojho komiksu. Myslím, že sa s tým naozaj popasovali a vytvorili pekné umelecké diela.

          • Španielsko-deň prvý

          •         V rámci projektu Erasmus s názvom Breaking barriers sme sa zúčastnili štyroch virtuálnych mobilít. Prvá bola s Chorvátskom, druhá s Portugalskom, potom sme hostili mobilitu my - Slovensko a predposledná bola mobilita so Švédskom. Pri poslednej, piatej, mobilite sa nám konečne podarilo vycestovať do slnečného Španielska. Hostiteľskou školou tento týždeň je Escola Pinyana v malom mestečku Alfarras.

                  Ako už býva zvykom prvý deň je zoznamovací. Po úvodnej prehliadke školy a po aktivitách zameraných na „prelomenie ľadov“, sme si spoločne pozrieli okolie, centrum a radnicu, kde nás privítal aj pán starosta. Dozvedeli sme sa veľa o histórii mesta, tradičných kostýmoch a vyskúšali sme si aj tradičný tanec-La Sardana.

                 V Španielsku majú žiaci zákaz používať mobilné telefóny a tak trávia prestávky na ihrisku, čo sa páčilo aj ostatným žiakom. Opäť sa potvrdilo, že šport zbližuje a vďaka pár loptám si žiaci našli k sebe cestu a aj sa zabavili.

                Už teraz sa tešíme na ďalší deň.

          • Mestské kolo Shakespeare´s Day

          •             V utorok 24.5. 2022 sme sa všetci, ktorí máme radi anglickú literatúru, stretli v Krajskej knižnici v Žiline, kde sa uskutočnila recitačná súťaž s názvom Shakespeare’s Day. Na začiatku nás milo prekvapili žiaci zo Základnej školy Romualda Zaymusa. Predstavte si, že si pre nás pripravili krátke divadielko, v ktorom nám zahrali niekoľko scénok zo slávnych hier známeho anglického spisovateľa Williama Shakespeara: nechýbali Rómeo a Júlia, Kráľ Lear či samotný Hamlet, prišla aj Titánia zo Sna noci svätojánskej, ba aj Veselé paničky z Windsoru. Potom nasledovala samotná súťaž žiakov z celého okresu. Konkurencia bola veru silná.

                  Našu školu reprezentovali Lujza Janovcová, Ulrika Mesiariková, Tamara Mičianová a Lucia Kotlárová. Všetky naše dievčatá sa snažili predniesť svoje literárne ukážky z tvorby anglicky hovoriacich autorov čo najlepšie. Museli sa sústrediť na peknú anglickú výslovnosť, precítene predniesť svoju ukážku, aj trochu bojovať s vlastnou trémou.

                       Najlepšie z naších dievčat sa to podarilo Lucke Kotlárovej - umiestnila sa na 3. mieste v recitácii poézie, k čomu jej všetci srdečne gratulujeme. Ostatní máte možnosť trénovať a usilovne nacvičovať, budúci rok sa na súťaži stretneme opäť!

          • 7.C v Trenčíne

          • Dňa 26.5.2022 sme navštívili mesto Trenčín. Najskôr sme sa presunuli na Trenčiansky hrad. Najkrajší bol výhľad z Matúšovej veže. Potom sme absolvovali prehliadku Kostnice a Katovho domu. Prešli sme sa historickým centrom Trenčína a videli aj rímsky nápis vytesaný do hradnej skaly. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií a získali množstvo nových zážitkov. Bolo super :)

          • Štvorboj - krajské kolo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Štvorboj - krajské kolo.

            Naša žiačka Terezka Matisová (7.ročník) sa dnes zúčastnila krajského kola v atletickom štvorboji v Martine. Napriek bojovnosti a snahe to nestačilo na majstrovstvá Slovenska, ale bola to skvelá skúsenosť. Ďakujeme Terezke!

          • Celoslovenská výtvarná súťaž Dúha

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Celoslovenská výtvarná súťaž Dúha.

            Aj v tomto školskom roku sme sa zúčastnili celoslovenskej literárnej a výtvarnej súťaže, do ktorej sa zapájajú deti materských a základných škôl, základných umeleckých škôl a 8-ročných gymnázií zo Slovenska a deti slovenských škôl v zahraničí. ( A to v jednej spoločnej, kategórii) Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva Slovenskej republiky, usporiadateľom Ľubovnianske osvetové stredisko v Starej Ľubovni. Slávnostné vyhodnotenie sa konalo v Starej Ľubovni. V každom ročníku súťaže je zostavený zborník najlepších literárnych a výtvarných prác. Do zborníku sa dostali aj dve práce našich žiačok: práca Barborky Hlavatej za 3.miesto a práca Tabákovej Vanesy z 9.C, ktorá za svoju prácu dostala čestné uznanie . Barborka si cenu v Starej Ľubovni prevzala osobne so svojimi rodičmi . Fotkami sa s nami podelila o svoje zážitky . Obom srdečne gratulujeme.

          • Školské kolo Shakespeare´s Day

          • Dňa 19.5.2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Shakespeare’s Day. Tento rok to bolo konečne po takmer troch rokoch naživo - bez online priestoru, rúšok a nahrávok. Veľmi sme sa potešili že aj napriek tak dlhej dobe, sú žiaci, ktorí sa radi zapájajú do recitačných súťaží. Na prvých miestach sa nakoniec umiestnili títo žiaci:

            Kategória 5.,6. ročník - poézia:

            1.miesto - Lujza Janovcová, 5.A

            2.miesto - Nataša Sládeková, 6.B

            3.miesto - Viktor Fulla, 6.A

            Kategória 7.,8.,9. ročník - poézia:

            1.miesto - Lucia Kotlárová, 9.B

            2.miesto - Luisa Klimašovská, 8.B

            3.miesto - Eliška Fundárková, 7.A

            Kategória 5.,6. ročník - próza:

            1.miesto - Ulrika Mesiariková, 6.B

            2.miesto - Matej Šustek, 6.A

            3.miesto - nebolo udelené

            Kategória 7.,8.,9. ročník - próza

            1.miesto - Tamara Mičianová, 8.B

            2. a 3. miesto - nebolo udelené

            Všetkým srdečne gratulujeme a víťazky z prvých miest nás budú reprezentovať na mestskom kole súťaže Shakespeare ´ s Day v utorok 24.5 v Krajskej knižnici v Žiline.

            Držíme palce :-)

          • Zlatá rybka DIVADELNÉ PREDSTAVENIE

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zlatá rybka DIVADELNÉ PREDSTAVENIE .

            V stredu 18.5. ŠKD navštívili divadelní herci Prešovského neštátneho divadla PORTÁL. Zahrali nám predstavenie o zlatej rybke. Skvele sme sa zabavili, zaspievali, niečo nové naučili a opäť po dvoch rokoch aj kultúrne vyžili. Výhodou bolo, že sme nemuseli nikam cestovať a divadlo prišlo za nami. Divadelné predstavenie bolo interaktívne, mohli sme sa s hercami rozprávať, smiať sa, vyskakovať a dovolili nám aj kričať. Ďakujeme súboru Portál a tešíme sa nich a ich ďalšie predstavenie, snáď čoskoro.

          • Štvorboj- okresné kolo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Štvorboj- okresné kolo.

            Dňa 19.05. sa na pôde našej školy konalo okresné kolo žiakov a žiačok v atletickom 4 boji.  Žiaci zo siedmich škôl žilinského kraja si pomerali sily v štyroch disciplínach: 60m, hod kriketovou loptičkou, skok do diaľky a beh na 1000m chlapci a 600m dievčatá. Naši atléti: Michal Taraba 7.b, Martin Gajdoš 7.a, Jakub Zuberec 7.a, Matúš Buček 7.a, Šimon Sedliaček 6.a, Terezka Matisová 7.b, Laura Dalnokiová 7.b, Ella Ondrišová 6.a, Natália Urbanová 6.a, Ninka Bartošová 5.b   Naša Terezka Matisová postupuje z 1. miesta do krajského kola v Martine. Gratulujeme!

          • Návšteva britského centra v Žilinskej knižnici

          • Keďže sa na našej škole neustále snažíme o zvyšovanie úrovne našich žiakov v oblasti cudzích jazykov, zavítali žiaci 7.B triedy do Mestskej knižnice v Žiline. V Žilinskej knižnici je časť, ktorá sa venuje len cudzojazyčnej literatúre.

            V Britskej sekcii mali pre nás pripravený  zaujímavý program. Najprv si žiaci vypočuli prezentáciu o anglickej kráľovskej rodine v anglickom jazyku, pričom reagovali na otázky k téme. 

            Dozvedeli sa mnoho zaujímavostí ako napríklad:

            • prečo anglická kráľovná oslavuje narodeniny dvakrát,

            • akú prácu vykonávajú členovia anglickej rodiny, 

            • aké jubileum slávi anglická kráľovná tento rok, 

            • koľko amerických prezidentov spoznala počas svojho vládnutia, 

            • aké plemeno psa najviac obľubuje, a ako sa volajú jej dva psíky,

            • kde "končia" dary pre kráľovnú od zahraničných diplomatov,

            • ktorý anglický kráľ "koktal" a ktorý film je jeho životopisom, 

            • akú prácu vykonávala kráľovná Alžbeta počas druhej svetovej vojny,

            • v akej krajine kde pôsobil manžel kráľovnej Alžbety, 

            • ako sa volá obľúbený seriál na Netflixe o živote kráľovnej Alžbety a či je pravdivý  

            a veľa iných zaujímavostí.

            Potom sa naši žiaci dozvedeli aké knihy sa nachádzajú v britskej sekcii knižnice, vzali si zápisné lístky a zapožičali si knihy v anglickom jazyku. 

          • Slávik Slovenska

          • Dňa 12.5. sa Matúš Horváth 2.ročník a Samo Haranta 4.ročník zúčastnili na okresnom kole speváckej súťaže v prednese ľudovej piesne Slávik Slovenska. Aj keď sa im nepodarilo umiestniť sa, ďakujeme im za krásnu reprezentáciu našej školy.