• Okresné kolo Dejepisnej olympiády
          • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

          • Dňa 8.2. 2023 sa uskutočnilo Okresné kolo z Dejepisnej olympiády na Mestskom úrade v Žiline. Zo ZŠ Martinská sa olympiády zúčastnili žiaci 6. - 9. ročníka. Súťažiaci si zmerali svoje sily s ostatnými žiakmi v troch častiach zameraných na Vedu a techniku, úlohy z učiva príslušného ročníka a regionálnu históriu. Úspešnými riešiteľmi sa stali: Simona Závodská z 9.ročníka, ktorá získala 68,5 bodov a Šimon Sedliaček zo 7.ročníka s počtom 66 bodov. Tesne pod hranicou úspešnosti skončili Lucia Terenová z 9.ročníka s 59,5 bodmi a Sára Bátoriová z 8.ročníka s 59 bodmi. Úspešným riešiteľom gratulujeme a tešíme sa na ďaľšie úspechy.

        • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín, II. stupeň
          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín, II. stupeň

          • Tradične sa školského kola zúčastnilo veľa recitátorov a naozaj úroveň recitácie bola výborná. Všetkým súťažiacim ďakujeme za ich vystúpenie. Výhercom srdečne  gratulujeme a budeme držať päste v reprezentácii našej školy v okresnom kole. 

            Vyhodnotenie školshého kola súťaže: Hviezdoslavov Kubín

            II. kategória, poézia
            1.    miesto        Simon Janza, 6.ročník
            2.    miesto        Emily Ringlerová, 6.ročník
            3.    miesto        Lukáš Jendrisek, 5.ročník

            II. kategória, próza
            1.    miesto        Simona Faithová, 6.ročník
            2.    miesto        Patrik Pekár, 6.ročník
            3.    miesto        Nikoleta Boháňová, 5.ročník
             
            III. kategória, poézia
            1.    miesto        Luisa Klimašovská, 9.ročník
            2.    miesto        Samuel Časnocha, 7.ročník
            3.    Neudelené

            III. kategória, próza
            1.    miesto        Jakub Skákala, 9.ročník
            2.    miesto        Patrik Černák, 7.ročník
            3.    miesto        Liana Kurtíková, Matúš Harabín, 7.ročník


            Tradične sa školského kola zúčastnilo veľa recitátorov a naozaj úroveň recitácie bola výborná. Všetkým súťažiacim ďakujeme za ich vystúpenie. Výhercom srdečne  gratulujeme a budeme držať päste v reprezentácii našej školy v okresnom kole.

          • Meteorológia a letisko

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Meteorológia a letisko.

            V piatok 20.1 sa žiaci 3. B a 3.C zúčastnili exkurzie na Letisko Žilina - Dolný Hričov. Pozreli si meteorologickú záhradu a pracovníci letiska im ukázali postup pri vybavovaní cestujúcich od vstupu na letisko až po samostatný odlet. Prešli letiskovou kontrolou, nastúpili do vyradeného vládneho špeciálu a nakoniec si na simulátore vyskúšali aj prelet ponad našu krásnu Žilinu.

          • ACTIVE ENGLISH WEEK

          • Súčasťou vízie našej školy je aj investícia do jazykových zručností. Preto sme veľmi radi, že sa nám po dlhšej dobe podarilo zorganizovať týždeň s anglicky hovoriacim lektorom. Prihlásení žiaci zo 6. a 7. ročníka si tak mohli vyskúšať komunikovať výlučne v anglickom jazyku. Vyučovanie bolo zamerané najmä na komunikáciu, či vzájomné porozumenie. Vďaka tomu sa žiaci dennodenne posúvali ďalej k prelomeniu vlastných bariér. Nielen jazykových ale najmä tých osobnostných, akými sú strach z komunikácie, či obava z vlastných chýb pri komunikovaní v cudzom jazyku. A aké to bolo očami našich žiakov? 

            Vyjadrenia žiakov: 

            “ Najviac sa mi páčili aktivity a hry, pri ktorých sme museli rozprávať. Najlepšia bola hra s loptou. Keď nám spadla lopta do rúk, museli sme niečo povedať.”

            “ Naučil som sa nové veci - frázy a slovíčka. Prišiel som na to, že je naozaj potrebné komunikovať v cudzom jazyku dá sa to rôznymi spôsobmi.” :-)

            “ Páčilo sa mi, že sme sa aj zabavili a aj sme boli nútení komunikovať. Páčila sa mi hra - vymeň si miesto. Prekvapilo ma koľkými spôsobmi sa dá komunikovať.”

            “ Prekvapilo ma, že som počas tohto týždňa naozaj veľa hovorila, náš lektor bol zábavný, boli sme fajn skupina a nenudili sme sa.”

            “ Vymýšľali sme veľa “vecí”, napr. svoje vlastné básničky. Kreslili sme postavy, ktoré sme museli opísať. Naozaj som rada, pretože úlohy boli tvorivé a zábavné.”
             

          • Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína - 1.stupeň

          • Aj tento rok sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína - najstaršej a najprestížnejšej súťaže umeleckého prednesu slovenskej i svetovej poézie a prózy. Do školského  kola sa tento rok zapojilo vyše 40 žiakov, ktorí súťažili v 1. kategórii 30.1. 2023. Svoje ukážky nám prišli zarecitovať aj naše najmladšie žiačky z 1.C a 1.D.

            Porota zložená z p. učiteliek z 1.stupňa si vypočula veľmi pekné ukážky. Mala ťažkú úlohu rozhodnúť a vybrať tých najlepších. 

            Nakoniec rozhodli nasledovne:

            1.kategória:

            Poézia

            1.miesto - Matej Ristvej

            2. miesto - Jakub Pyšný

            3. miesto - Monika Faithová

            Čestné uznanie - Matúš Horváth

            Próza

            1.miesto - Adam Makuka

            2. miesto - Radovan Závodský

            3. miesto - Simona Jakubská

            Čestné uznanie - Dominik Kováč, Markus Záhradník, Stela Priesolová, Eliška Harabínová, Alžbeta Krajčová

             

            Všetkým recitátorom ďakujeme za ich prednesy, výhercom gratulujeme a prajem veľa šťastia na okresnom kole.