• Môj obľúbený strom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Môj obľúbený strom.

            Na Deň stromov sme sa zúčastnili slávnostného vyhodnotenia súťaže, spojenou s vernisážou výstavy žiackych prác na tému: "Môj obľúbený strom" v MsÚ v Žiline. Kreslili a písali sme príbehy a básne. Cenu za svoju prácu si z našej školy prevzalo 55 detí. Srdečne gratulujeme! Na výstave prečítali aj prácu našej žiačky Natašky Gubišovej. Po skončení programu sme v skupinách vypracovali aj pracovné listy o stromoch, zahrali si pexeso a dozvedeli sme sa, čo je to HAPTICKÝ CHODNÍK. Za odmenu sme navštívili výstavu hračiek Čarodejný svet v obchodnom dome Mirage. Vyhodnoteniu a vernisáži výstavy predchádzal 18.10.2023 zábavno-vzdelávací workshop k téme STROMY, ktorého sa za odmenu zúčastnili žiaci 5.A triedy. Workshop bol realizovaný vonku - v spolupráci so študentami a pedagógmi Strednej poľnohospodárskej školy v Žiline a Útvarom hlavného architekta Mesta Žilina. Po skončení workshopu všetci spolu zasadili strom v areáli našej základnej školy. Zasadili jabloň, pretože o nej písalo najviac detí. Bola to krásna akcia a výnimočne dobre pripravená. Ďakujeme:)

        • Recyklujeme
          • Recyklujeme

          • Recyklácia oblečenia- "Zo starého nové!"

            Počas školskej akcie s názvom SWAP sme vyzbierali od žiakov 128 kg oblečenia.

            Nového majiteľa si našlo 118 kilogramov oblečenia.

            Zvyšných 10 kg putovalo občianskému združeniu Brieždenie, ktoré pomáha ženám v núdzi.

            Tešíme sa veľkému záujmu u žiakov! V budúcnosti plánujeme výmenu kníh. :)

             

            Recyklácia elektrospotrebičov 

            V mesiaci október sme odovzadli spoločnosti SEWA, a.s. na recykláciu 634 kg elektroodpadu.

            Nielen že sme vrátili vzácne a drahé kovy naspäť do obehu, ale aj za to získame odmenu! :)

            Do recyklácie sa môžete zapojiť aj Vy, prinesením svojho nefunkčného alebo zastaralého elektrospotrebiča, prenosných batérií alebo žiaroviek. 

          • Európsky týždeň mobility-3.A

          • 22.9. - Deň bez áut sme využili bezplatnú MHD dopravu v Žiline  nielen na učenie vlastivedy.Vozenie autobusmi a trolejbusmi sme si spestrili aj príjemnou prechádzkou centrom mesta aj výstupom na vrch Straník. Odtiaľ sme mali naše mesto ako na dlani. 

          • Krúžok - Svet kultúry

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krúžok - Svet kultúry.

            Z krúžku sveta kultúry sme nakukli do modelingu. Dňa 12.10. sme boli na podujatí VYSTÚPTE v Novej synagóge. Bolo to naozaj ukážkovo pripravené podujatie a určite Vám ho do budúcnosti odporúčam. Naše terajšie, ale aj bývalé žiačky a aj jedna pani učiteľka:) si vyskúšali šesť hodín modelingu. Vďaka nemu vieme, ako vizážistka vyberá modelkám model, aby sa k nim hodil, ako modelky češú, líčia, že si nemôžete vybrať, ako by ste chceli vyzerať, ale musíte vyzerať, ako si to predstavuje stylista a choreograf módnej prehliadky. V našom prípade stylistu MISS ČR Lukáša Almassy. Naše žiačky si vyskúšali, ako to je - nacvičovať choreografiu, aby ste sa nepomýlili, a že je to naozaj náročné. Dozvedeli sme sa, ako sa špendlia šaty na figurínu. Aj to, že modelka sa pri predvádzaní šiat neusmieva preto, lebo nemá poukázať na seba, ale na model, ktorý prezentuje. Dievčatám ďakujem za ich naozaj profesionálny prístup. Čiernobiele fotky fotil fotograf Jozef Nový. A aj touto cestou chcem ešte raz poďakovať salónu Hella, ktorý nám vždy daruje šaty, ktoré už práve vyšli z módy. My ich na hodinách výtvarnej výchovy a krúžku, ale aj na akciách poriadaných školou, či mestom s veľkou radosťou recyklujeme. Ďakujeme.

          • Beh pre najmenších

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beh pre najmenších.

            Dňa 6.10. našu školu úspešne reprezentovalo 20 vybraných bežcov 2.-4.roč. v Behu pre najmenších o pohár primátora mesta Žilina . Väčšina z našich bežcov postúpili do finále. V ktg1.-2.roč.dievčatá zlatú medailu získala Nina B..V ktg.1.-2.roč chlapci získal zlato Alex B, a striebro Jakub Š. V ktg.3.-4.roč. dievčatá si striebro vybojovala Alica S.. Blahoželáme:) Ďakujeme všetkým našim zúčastneným bežcom za získanie prvých cenných bodov do školskej športovej ligy

          • "Krásná jako kvítka"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album "Krásna jako kvítka.

            Žiaci našej školy, pod vedením Ing. Eriky Kubičkovej sa zúčastnili medzinárodnej súťaže: "Krásna jako kvítka", na tému: Čo sa deje v krajine. Aj keď nezískali umiestnenie, ich práce patria medzi úspešné. Na výstave sú zaradené medzi vystavované práce a tak reprezentujú našu krajinu. Na súťaži boli práce z 9. krajín sveta. Ďakujeme za reprezentáciu a opätovné zviditeľnenie našej školy.

          • NHL KVÍZ

          • Zapoj sa do nášho októbrového športového kvízu s nástenkou a získaj hodnotné ceny. Pravidlá súťaže a všetko potrebné nájdeš na hlavnej nástenke. Čo môžeš vyhrať?

            1. miesto - 30€ poukaz na nákup v internetovom obchode fanda-nhl.sk + vecné ceny od sponzorov

            2. miesto - 20€ poukaz na nákup v internetovom obchode fanda-nhl.sk + vecné ceny od sponzorov

            3. miesto - 10€ poukaz na nákup v internetovom obchode fanda-nhl.sk + vecné ceny od sponzorov

          • Sever proti Juhu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Sever proti Juhu .

            Zúčastnení žiaci: Ľubomír B., Matej M. - 8. ročník. Nathan G., Matúš D., Tibor G., Juraj G., Martin G., Michal T. - 9. ročník. Ďakujeme!

          • Európsky deň jazykov

          • Aj tento rok sme na našej škole oslávili Európsky deň jazykov. 26. september vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov. Tento deň si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít, pričom cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. Naši žiaci sa tento rok zapojili na hodinách cudzích jazykov viacerými spôsobmi. Učili sa pesničky, pozdravy a dialógy. Vyrábali “cestovné kufríky”, plagáty, projekty alebo si zahrali kvíz. Niektorí žiaci si pripravili obrázkové slovníky pre prváčikov, ktoré aj sami odovzdávali v triedach prvých ročníkov.

            Viac už v nasledujúcom videu:

             

          • Bocian biely

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bocian biely.

            V rámci prebiehajúceho Ekovýchovného programu Bocian, vyhlásila Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky celoslovenskú výtvarnú súťaž v tvorbe komiksov, pre žiakov na tému BOCIAN BIELY. Do súťaže sa zapojila aj naša škola. Celá ŠKD a všetky triedy, ktoré majú environmentálnu výchovu si pozreli prezentáciu o bocianoch, ktorú vytvorila p. učiteľka Beniačová. Rozprávali sme sa, pozerali videá o bocianoch, ktoré prilietajú do obce Mojš a vymýšľali, čo môže taký bocian zažiť. :) Dozvedeli sme sa, že je chráneným druhom, že sa k nám vracia preto, lebo sa mu na Slovensku páči. Veríme, že sa Vám budú naše práce páčiť.

        • Noc výskumníkov
          • Noc výskumníkov

          • Ani tento rok sme si nenechali ujsť príležitosť zúčastniť sa podujatia pod názvom Európska noc výskumníkov.

            Mohli sme si vyskúšať rôzne vynálezy a preskúmať vedecké pokusy, ktoré nám odprezentovali výskumníci z vysokých škôl naprieč celým Slovenskom.

            Vyskúšali sme ako horí nitrocelulóza. Vedeli ste, že zhorí tak rýchlo, že aj keď ju pálime na ruke, tak nás nepopáli? 

            Hľadali sme logá automobiliek, pátrali sme po historických faktoch, vyskášali sme si KPR malého dieťaťa, pozorovali sme hmyz a pavučiu zvlečku pod mikroskopom a mnoho iného.

             

            Tešíme sa na ďalší rok! :-)