• ŠKD a kreslenie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD a kreslenie.

            Naše deti v ŠKD čítajú rozprávkové knižky, časopisy a zapájajú sa do rôznych výtvarných súťaží. V súťaži nakresli rozprávku H.Ch.Andersena získala 3.miesto Beniačova Zoja a v časopise Vrabček mali skupinové práce deti z ŠKD 1.B a 1.D. Cenu za výtvarnú súťaž v časopise Vrabček získala Miriam Obertová. Gratulujeme!

          • Príbeh hudby

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Príbeh hudby.

            Aj deti našej školy sledovali "PRÍBEH HUDBY - PRIDAJ SA K NÁM" v priamom prenose. Účinkujúci: Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Bratislavský chlapčenský zbor (zbormajsterka Magdaléna Rovňáková), Vojenská hudba Ozbrojených síl SR, Šimon Svitok - barytón, Michal Šoltis - pozauna (12 rokov), Gabriel Rovňák - dirigent a moderátor. Spolu viac ako 100 účinkujúcich na koncerte určenom špeciálne pre deti. Všetci sme mali krásny kultúrny zážitok a tešili sme sa z hudby. Ďakujeme! Určite sa k Vám pridáme aj nabudúce!

          • Deň finančnej gramotnosti v 7. ročníku

          • Dňa dňa 10.5. žiaci 7. ročníka  absolvovali projektový Deň finančnej gramotnosti. Pokračovali vo  Fenoménoch sveta – PENIAZE, kde  sa oboznámili s fungovaním trhu. Žiakov vybrané aktivity zaujali :).

          • Deň finančnej gramotnosti v 5. a 6. ročníku

          • Dňa 4.5. 2023 žiaci 5. ročníka absolvovali projektový Deň finančnej gramotnosti. Pokračovali vo Fenoménoch sveta – PENIAZE, kde sa  oboznámili s finančnými inštitúciami. Žiaci 6. ročníka sa oboznámili s fungovaním trhmu. Vybrané aktivity žiakov zaujali a zabavili :).

          • Jazykový kurz v Oščadnici

          • V piatok 12.5 sme sa šťastne vrátili z týždňového pobytu v Oščadnici, ktorý bol zameraný na vyučovanie v prírode. Prišli sme šťastne unavení, plní dojmov a zážitkov. Ale poďme pekne od začiatku. 

            V pondelok sme opustili brány našej školy a previezli sa autobusom do Oščadnice, na chatu pri hoteli RAMI. Tu sme boli ubytovaní celý týždeň. K dispozícii sme mali nielen trávnaté plochy na športové hry, ale aj terasu, trampolínu, biliardový stôl, stôl na ping pong, stolný futbal a v neposlednom rade vírivku. Hneď v prvý deň sme vytvárali plagáty s názvom našich izieb kvôli bodovaniu. Body sa dávali za všetko - poriadok, poslušnosť, hry, aktivitu a pomoc. Takže sme zametali, vysávali, či pomáhali pani učiteľkám ☺️. 

            Keďže sme boli obklopení prírodou, chodievali sme na prechádzky v okolí. Hneď pri chate sme mali Oščadnickú Kalváriu - kostolík na príjemnom kopci priamo v centre obce. V okolí sme hľadali bylinky, kvietky, ktoré sme lisovali a vytvárali záložky. 

            Počas celého týždňa sme mali čas určený na vyučovanie, ktoré prebehlo aj hravou formou. V anglickom jazyku sme napríklad vytvárali príbehy ku kameňom. Tie sme podľa príbehu potom maľovali farbami. Ďalšou príjemnou aktivitou bola hra Milionár v anglickom jazyku. V skupinách podľa izieb, sme si pripravili otázky z rôznych oblastí, ktoré sme potom navzájom riešili. 

            V popoľudňajších hodinách sme náš čas venovali športu. Súťažili sme v mnohých disciplínach - štafeta, hod loptou, preťahovanie lanom, futbal alebo vybíjaná. Každý večer sme zavŕšili spoločenskou aktivitou. Hrali sme spoločenské hry, mali sme diskotéku, nočnú hru, opekačku a nakoniec celkové vyhodnotenie s ocenením pre všetkých. 

            Celý týždeň bol skvelý najmä v tom, že vďaka kamarátom, pestrému programu a nádhernému prostrediu sme vôbec nepotrebovali mobilné telefóny

            Ďakujeme ešte raz všetkým a veríme, že v nás zostanú pekné spomienky ešte dlhý čas❤️❤️.

             

        • Projekt Elektroodpad-Dopad
          • Projekt Elektroodpad-Dopad

          • Počas školského roka 22/23 sme sa zapojili do 6. ročníka projektu s názvom ElektroodpadDopad.

            Cieľom projektu bolo viesť žiakov ku zodpovednému spotrebiteľskému správaniu sa.

             

            Aktivity realizované počas projektu v spolupráci s CEEV Živica a SEWA, a.s.:

            - Trojdňový vzdelávací kurz akčného tímu (jeden učiteľ a dvaja žiaci), ktorý sme zahájili exkurziou do firmy ZEDKO v Banskej Bystrici. Spoločnosť sa zameriava na spracúvanie elektroodpadu.

            - Vzdelávanie pokračovalo vo Vzdelávacom centre Zaježová, kde sme sa dozvedeli mnoho nových a zaujímavých informácií na tému elektroodpadu. Odniesli sme si mnoho námetov na aktivity, ktoré sme realizovali aj v škole.

            - Po návrate do školy sme odštartovali zber elektroodpadu. Spoločne sa nám podarilo vyzbierať 244 kg. Za vyzbieraný elektroodpad sme od spoločnosti SEWA, a.s. dostali švihadlá, lietajúce taniere pre žiakov a edukačné audio nahrávky na tému triedenie a separovanie odpadu.

            - Niektorí žiaci sa zamerali na meranie funkčnosti vyzbieraných batérií. Zistili, že vo vzorke 100 ks bolo približne 40 % batérií stále funkčných.

            - Starší žiaci videli film Vitajte v Sodome! (https://drive.google.com/file/d/1Xhuv9o24UAHVP3RmL5i9xaCoqie25bi3/view)

            Film zobrazuje situáciu na africkej skládke elektroodpadu v štáte Ghana. Po filme sa žiaci mohli vcítiť do života ľudí z rôznych kútov sveta a prostredia v hre s názvom Chvíľu niekým iným. Nakoniec sme túto aktivitu zakončili zamyslením sa nad spotrebičmi, ktoré sú pre náš život nepotrebné a také, bez ktorých si nevieme predstaviť život. Za najdôležitejší elektrospotrebič si žiaci zvolili chladničku. Za najmenej potrebný spotrebič zvolili tancujúcu hračku.

            - Žiaci 9. ročníka sa výtvarne realizovali a vyrobili rôzne modely šiat z vyzbieraného elektroodpadu, čím aj takouto cestou upozornili na problém, ktorý súvisí s narastaním množstva odpadu vo svete.

            - Počas Dňa Zeme žiaci robili audit elektrospotrebičov v triede a zhodnotili svoj čas strávený so spotrebičmi počas konkrétneho dňa. Žiaci 6. ročníka svoje poznatky z environmentálnej výchovy využili počas rovesníckeho vzdelávania mladších žiakov. Vzdelávali ich na tému ako správne triediť odpad pomocou informačných tabúľ, ktoré si sami vyrobili.

        • Okresné kolo Biologickej olympiády (6.-7. ročník)
          • Okresné kolo Biologickej olympiády (6.-7. ročník)

          • Dňa 20.4.2023 sa konalo Okresné kolo Biologickej olympiády kategórii D (6. a 7. ročník). 

             

            Našu školu úspešne reprezentovali žiaci siedmeho ročníka:

            Matúš Harabín Lea Humenská

             

            Súťažiacim gratulujeme.

          • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svätoplukovo kráľovstvo ožíva.

            Žiaci našej školy sa zapojili do celoslovenskej súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva, kde v celkovom umiestnení získali v literárnej oblasti 1. miesto: Lívia Hanuljaková, 3. miesto: Pavol Soviar, vo výtvarnej časti 1. miesto: Monika Faithová. Dňa 28. apríla si prevzali ocenenia v meste pod Zoborom, v Nitre, z rúk organizátorov tejto celoslovenskej súťaže. Ďakujeme p. učiteľke Gunišovej za literárnu tvorbu s deťmi na hodinách etickej výchovy a pani učiteľkám výtvarnej výchovy za to, že motivujú deti k tvorbe a pomohli im k dosiahnutiu takéhoto pekného umiestnenia. Môžete si pozrieť všetky výtvarné práce, ktoré nás na tejto celoslovenskej súťaži reprezentovali. Deťom ďakujeme za skvelú prácu.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • V škole prebiehal Deň Zeme počas ktorého, si žiaci vyskúšali rôzne aktivity z environmentálnej oblasti. 

            Žiaci svoje poznatky z environmentálnej výchovy zužitkovali pri vzdelávaní mladších žiakov. Vzdelávali ich na tému ako správne triediť odpad, pričom sa dokonale zhostili role učiteľa. :-))

            Niektorí si vyskúšali vyrobiť "bioplast" z bežne dostupných surovín. Jeho vlastnosti budeme skúmať na hodinách chémie. 

            Ďalšiu aktivitu, ktorú si pre žiakov pripravili učitelia bolo počítanie uhlíkovej stopy jednotlivých dopravných prostriedkov. Žiaci získali nové vedomosti o uhlíkovej stope (o vypustení alebo uvoľnení emisií do atmosféry) a jej meraní. Formou skupinovej práce zisťovali množstvo emisií na trase Praha – Košice počas jazdy autom, autobusom, vlakom alebo lietadlom. Okrem toho analyzovali a porovnávali najväčších producentov uhlíkovej stopy. Súčasťou aktivity bolo aj vylúštenie krížovky zameranej na danú problematiku.

            Samozrejme nemohla chýbať činnosť, ktorou by sme mohli poďakovať nášmu životnému prostrediu za všetko  čo nám poskytuje. Touto činnosťou bolo upratovanie rôznych rekreačných častí Žiliny od odpadkov.

            V neposlednom rade sme sa zamerali aj na úpravu nášho blízkeho okolia školy (školskej záhrady a športového areálu).

             

            Na záver treba spomenúť, že deti sa počas tohto dňa nielen zabávali, ale aj odviedli veľký kus práce. :-)) 

          • Čitáreň Mateja Hrebendu

          • Učíme sa, že aj staré veci môžu dostať druhú šancu, a tak sme spojili sily a vytvorili sme si čitateľský kútik. Nadviazali sme na myšlienky Mateja Hrebendu, ktorý bol priekopníkom „knižničných výpožičiek“. Žiaci z 9.B sa na hodinách slovenčiny oboznámili s jeho životom a prácou, čo využili pri práci na čitárni. Mimochodom, vedeli ste, že MAREC – MESIAC KNÍH si pripomíname práve na jeho počesť (narodil sa a zomrel v tomto mesiaci)?

            Pridali sa žiaci na hodinách ANJ, NEJ, RUJ, techniky, VYV, 12 oddelení ŠKD a pomohol nám aj pán riaditeľ, pretože práce bolo veľa. Stačil nám len dobrý nápad, chuť pracovať, kreativita a lepidlo.

            A čo by to bolo za čitáreň bez kníh? Tie priniesli deti z domu. Veď v každej domácnosti sa nájdu knihy, ktoré sa nám zdajú doma už nepotrebné (ďakujeme všetkým darcom). Veríme, že týmto spôsobom bude kníh v našej čitárni pribúdať a knihy tak budú robiť radosť ďalším deťom. Tu to ale nekončí..... Zo zničených kníh budú deti tvoriť nové výtvarné diela, veď u nás v škole STARÉ VECI DOSTÁVAJÚ DRUHÚ ŠANCU...